Stäng star

Runacademys blogg

Löpningen hjälpte Patrik tillbaka från utbrändheten

Publicerad

Patrik har arbetat som programmerare här på Runacademy sedan september 2017. Arbetet på Runacademykontoret är det första sedan Patrik kom tillbaka ur utbrändheten. I dag berättar Patrik för er hur löpträningen fick han åter tillbaka till arbete, mer ork och en bättre tillvaro i livet!

Men vad är utbrändhet?
Utbrändhet är en stress och utmattningsrelaterad sjukdom som innebär att du får kroppsliga och psykiska besvär. Besvären beror på långvarig stress eller andra påfrestningar. Symptom är olika men det kan vara att du upplever ingen energi och en stor trötthet som inte går att vila bort. Andra symptom är sömnbesvär, nedstämdhet, minnesproblem, svårighet att planera, hjärtklappning, yrsel, magproblem, känslighet för ljud och ångest. Symptomen kan variera från person till person. Källa: 1177 vårdguiden

Men vi börjar med att gå tillbaka till då allt startade. Patrik, hur kom det sig att du blev utbränd?
När jag var yngre var jag en riktig sportfåne och höll på med flera olika sporter samtidigt så som basket, pingis och i baseball. Jag tränade också löpning som tonåring och tävlade några gånger. Därefter tog arbetslivet över och löpning blev bara lite då och då. Jag startade det ena entreprenörsprojektet efter det andra. Många av dessa blev framgångsrika men det tog mycket kraft ifrån mig mentalt. För drygt två år sedan slog bomben ned och jag blev utbränd. Mina symptom var att jag tappade minnet på vad jag höll på med under dagen. Det blev så allvarligt att jag inte kunde göra några sysslor alls. Många dagar var jag helt apatisk och var helt oförstående om de mest simplaste sakerna såsom att hur jag skulle svara på ett mail. Det kunde gå timmar innan jag hittade svara knappen och tryckte på den.

Jag blev omedelbart sjukskriven och fick ett rehabiliteringsprogram. I rehabiliteringsprogrammet fanns det bland annat med yoga och fysträning som läkare och sjukgymnast ordinerade varje vecka. Det tog drygt ett år för mig att börja fungera relativt normalt igen. Så efter det bestämde jag mig för att börja löpträna.

I dag mår Patrik bra! När han springer med oss i våra löpargrupper och i Winter Camp är han ofta med och kämpar längst fram på intervallerna!

På vilket sätt har löpträningen hjälpt dig till en bättre hälsa?
Löpträningen har hjälpt mig att må mycket bättre på ett annat sätt än den övriga rehabiliteringen som jag har haft. Speciellt har det verkat positivt på min förmåga att hantera vardagliga utmaningar och relationer, något som jag innan undvek medvetet. Redan i början när jag kom igång med löpningen så kände jag att efter ett löpträningspass kändes allting plötsligt genomförbart. Nu har jag nästan återfått den känslan helt och hållet även fast jag inte tränat på några dagar.
 
Vad är dina bästa råd till den som lider av utbrändhet eller känner någon som har drabbats?
För mig var det svårt att göra de enklaste sakerna hemma som att plocka ur diskmaskinen. Men jag lyckades göra det till en rutin så jag inte tänkte så mycket på det längre. Sedan utökade jag rutinen till att städa hela köket varje morgon och därefter till att göra frukost till hela familjen. Den rutinen har jag haft hela det senaste året. Så mitt första råd är att skapa en rutin på något väldigt enkelt som man sedan gör varje dag utan att behöva tänka på det. När man är redo så utökar man den rutinen lite i taget, utan att det ska kännas jobbigt.

Det andra rådet är mycket fysisk träning. Det är som att ta en vitamininjektion! Får man rutin på det så hjälper det till att se kontrasterna till hur illa man kan må annars utan träningen. Det i sin tur ger inspiration till mer träning!

Det blir en hel del löpning tillsammans med kollegorna på kontoret!

Vad är dina bästa råd för att få motivationen till träning när man lider av utbrändhet?
Se till att ha någon som peppar och följer upp träningen! För mig var det en sjukgymnast som skötte min träning inom sjukvården när jag fortfarande var utbränd. Men framförallt är det bra att träna tillsammans med andra! Du kan tillexempel anmäla dig till Runacademys löpargrupper eller boka in träning med en kompis. Jag bokade även in en fast badmintontid på måndagar varje vecka där jag bor och spelade med familjen eller andra som också var tillgängliga den tiden. Det tyckte jag var både kul och inte så svårt att utföra.

Hur ser du på löpträningen idag och har du några specifika mål med löpningen?
I dag tränar jag mycket med Runacademy och är med i Winter Camp. Det som också varit kul med mitt nya jobb här på Runacademy är att jag fått lära mig om varierande träning. Tidigare så bestod min träningstid mest av distansträning. Jag har inte satt upp några direkta mål men närmast blir att vara med i Vårmilen.

Vi på kontoret tycker att det är jättekul att Patrik är en del av teamet! Extra kul också att han är nästan lika löpfrälst nu som oss andra på kontoret!


Kommentarer avstängda.