Stäng

Runacademys blogg

Magnus är snabbast upp på Kebnekaise!

Publicerad

Vi kan nu stolt meddela att snabbaste personen upp på Sveriges högsta berg är vår egen Magnus Jensen från Runacademy!

Magnus har varit ledare hos oss sedan starten 2013 och tävlar även för vår klubb Runacademy IF. En av Magnus absolut främsta styrkor är att springa uppför och det får gärna vara brant och tekniskt. Ju värre det är desto snabbare är Magnus. Bland annat har Magnus sprungit upp för en av Stockholms högsta backar, Hammarbybacken, som är på 85 höjdmeter, på 1 minut och 45 sekunder.

Det är riktigt tuff terräng med klättring och mycket sten

För någon vecka sedan skulle han testa hur lång tid det skulle ta för honom att ta sig uppför Sveriges högsta berg – Kebnekaise. Det finns två vägar upp till toppen – antingen Västra eller Östra leden. Västra leden är något längre medan Östra är något brantare, där det krävs att man klättrar på vissa delar. För vanliga grupper brukar det ta omkring 10h att ta sig upp och ned via Östra leden tillsammans med en guide. Västra leden tar något längre och oftast runt 12-15h att vandra upp och ned för en ”vanlig” person.

Båda vägarna är riktigt tuffa och kräver att man är förberedd. Det är mycket sten, rejält brant och inte så lätt att ta sig fram.

Den röda markeringen är Östra leden och gröna är den Västra leden.

Östra leden innebär en del klättring. På bilden är det Magnus syster Viktoria som klättrar.

Det är riktigt brant på vissa ställen.

 

 

Sprang upp på endast 1h och 13min!

Magnus valde den Östra leden via Storbacken då den är kortast och det är här tidigare rekord gjorts. Totalt är det en stigning på 1450 höjdmeter från STF-fjällstation. På endast 1h 13min och 30 sekunder hade han tagit sig från starten upp på Sveriges högsta berg Kebnekaise. Det är helt galet snabbt och ingen har tidigare sprungit så fort upp tidigare! Tidigare rekord var på 1h 16min och innehades av Jerker Lysell.

Nya rekordet upp på Sydtoppen lyder på makalösa 1:13,30!

 

Men hur är detta ens möjligt att ta sig upp så snabbt? Vi har frågat Magnus Jensen själv.

– Jag älskar att springa brant uppför och har min största styrka där. Det var helt ok förhållanden med ett tunt och ganska hårt lager snö, från Björlings glaciär och uppåt, som gav ganska bra fäste över glaciären och från toppen av klätterdelen vidare upp till toppen. På själva klätterdelen var det dock en hel del slask och is som gjorde att man fick ta det extra lugnt och försiktigt där, säger Magnus.

Magnus har länge planerat för att göra detta rekordförsök och under 2017 jobbade han på STF-stationen för att få chansen att springa mycket i denna typ av terräng. En nyopererad axel och en krånglande hälsena gjorde att han då inte kunde ge det ett ärligt försök.

– Den här gången var vi uppe och jobbade på Kebnekaise Fjällstation i knappa två veckor och hade laddat med ca 14 mil fjällöpning den senaste veckan innan rekordet. Det var bra med hänsyn till att jag kunde välja dag utifrån goda väderförutsättningar, men inte direkt optimalt i formtoppningssyfte. Benen var rätt slitna och jag hade inte det där riktiga drivet uppför som jag kan ha mina bästa dagar, men ville ändå ge det en chans, säger Magnus.

Magnus är smidig att ta sig uppför branta stenpartier

 

Tidigare på sommaren siktar han på det totala rekordet

Något trötta ben efter flera dagars löpning i bergen verkade alltså inte stoppa Magnus från att ta rekordet uppför Sydtoppen. Att slå det totala rekordet både upp och ned insåg dock Magnus innan start att det skulle vara svårt. Detta då det krävs mer snö som man kan glida på utför som det finns mer av tidigare på sommaren, vilket man då tjänar mycket tid på.

– Jag tänkte enbart satsa på en bra tid upp och sen ta det lugnt ned. Men när jag väl stod på toppen kände jag mig oförskämt fräsch, så jag startade klockan igen och sprang på så snabbt jag kunde ned också. Jag kommer absolut vilja ge totalrekordet ett officiellt försök någon gång under en annan årstid då det finns mer snö i backarna utför att glida på. Men det är oxå ett riktigt bra rekord så kommer att bli tufft, säger Magnus.

Totaltiden för Magnus både upp och ned, exklusive ca 2 min fotostopp på toppen, stannade på 1.59.01. Det är endast 9 minuter efter det totala rekordet som säkerligen inte kommer att få stå sig alltför länge till.

En nöjd Magnus tillbaka på STF-stationen efter att ha slagit ett nytt rekord!

 

Bästa noteringar upp till sydtoppen:

1) Magnus Jensen: 1:13.30, (1:59.01 upp & ned, ej officiellt), 22 aug 2018

2) Jerker Lysell: 1:16.00, 1:59.16 upp & ned, 5 aug 2014

3) Erik Sifvert: 1:17.09, 1:50.55 upp & ned, 8 jul 2016

4) Emelie Forsberg: 1:24.48, 2:00.40 upp & ned. 8 jul 2014


Kommentarer avstängda.