Stäng star

Runacademys blogg

Mitt liv kom tillbaka genom löpningen

Publicerad

Madeleine har kämpat mot övervikt i många år och testat ”allt” för att gå ner i vikt. Till slut gjorde hon en överviktsoperation samt började löpträna. Nu, ett år senare och 50 kg lättare, mår hon bättre än någonsin.

Vi har fått en pratstund med Madeleine Löfstrand, en glad tjej från Kungsör, som förra hösten vann en plats till vårens löpargrupper. Här delar hon med sig av sina erfarenheter, sin livsresa, hur det var att gå från nybörjarlöpare till kunna springa över 15 kilometer och att vara en inspirationskälla till många andra i samma situation.

Madeleine har under många år, nästan hela hennes vuxna liv, kämpat mot övervikt och testat ”allt” för att gå ner i vikt. Vissa saker fungerade bra, men oftast bara under en kortare period, innan vikten gick upp igen. Hon insåg sedan att hennes övervikt var hormonellt betingad och så gott som omöjlig att banta bort och genomgick då en gastric sleeve operation i november 2020. Då vägde hon 111 kg och hade ett BMI på nästan 42, vilket är skadligt högt.

– När jag satt på mitt inskrivningssamtal hos kliniken så frågade dietisten mig ”Vad saknar du mest från ditt tidigare aktiva liv?” Och jag hör mig själv svara omgående: Löpning och ridning! Det kom så plötsligt och så automatiskt att jag blev förvånad själv och tänkte, ja jag saknar nog det faktiskt mer än jag tror, man har nog skjutit undan det liksom. Jag blev lite rörd, kände tårarna bränna lite bakom ögonlocken. Där och då bestämde jag mig för att ”Jag ska springa igen”, berättar Madeleine.

Efter operationen kunde hon snabbt komma igång med bra kost och ökad träningsmängd, vilket gjorde att vikten tickade neråt vecka för vecka, kilo för kilo. I skrivande stund har Madeleine redan tappat 49 kg, trots att det inte ens gått ett år ännu. Idag är hennes BMI helt normalt och hon mår så bra!

Du vann en plats till våra nybörjargrupper hösten 2020. Berätta, hur var din känsla då?

– Jag hade funderat på att anmäla mig till löparguppen för att testa men jag var lite tveksam. Dels eftersom jag fortfarande var i början av min viktnedgång och kände att vikten var lite för hög och att konditionen inte var tillräckligt bra för att klara av löpningen men även det faktum att jag aldrig har varit en människa som gillat att träna i grupp. När jag då vann platsen i löpgruppen så tänkte jag ”Japp, då kör vi!” Och jag blev så positivt överraskad, berättar Madeleine.

Hur var din inställning till löpning förut och hur är den nu?

Jag gillar att springa och sprang en del tidigare när vikten inte var så hög, det är en träningsform som passar mig väldigt bra. Men de perioder då jag har haft vikten emot mig har det varit väldigt tungt och ja, rent krasst omöjligt att springa. När jag började jogga efter min operation klarade jag att jogga i 1 minut och 30 sekunder innan orken var totalt slut och jag fick stanna för att hämta andan och sänka pulsen men jag gav mig inte, för varje pass kunde jag öka tiden med löpning lite i taget.

Du började springa i våra nybörjargrupper, vad tyckte du om det speciella nybörjarupplägget?

– Upplägget i löpgruppen med de olika nivåerna är superbra! Jag startade i nybörjargruppen tillsammans med min mamma som är 68 år och vi var lite oroliga att vi kanske inte skulle platsa. Men nivåerna och passen är så bra anpassade så det funkar för alla, det är så läckert att alla kan vara med! Många bra övningar som passar både för nybörjare men även de mer erfarna löparna som kommit längre i träningen.

Under vintern och våren kunde jag så småningom byta till snabbare grupper och nu springer jag i den grupp som klassas som den snabbaste så utvecklingen har varit jättebra och det är tack vare det som jag har kunnat öka distans och kapa tider. Vi har otroligt bra ledare i våra grupper som pushar och peppar så där precis lagom mycket, man blir så inspirerad. Men även gemenskapen är så positiv bland alla nya löpvänner jag har funnit i gruppen, det är otroligt roligt!

Hur var det att gå från nybörjarupplägget till ordinarie träningsupplägg?

Det kom så naturligt, dels i takt med viktnedgången, men även den ökade konditionen. Ökningen i nybörjargruppen var bra och kändes som att det skedde i en naturlig fart så man liksom hann med att förbättra sig. När jag sen bytte till ordinarie grupp så var det inga som helst problem att haka på.

Vad tycker du är bäst med att träna med oss?

Det finns så mycket som är så bra!
Upplägget, att man inte behöver fundera så mycket själv på vad man ska springa för pass, det är redan någon annan har förberett den biten.

Coacherna, att de med sin kunskap kan pusha, peppa och guida gör att man känner sig motiverad men även att man springer på ett korrekt sätt för att minimera skaderisken. De vågar påpeka om de ser att man gör något tokigt som man kanske inte tänker på själv.

Löpvännerna, jag kände inte en enda person i löpargruppen när jag startade men nu har vi blivit härliga vänner som sporrar och hjälper varandra. Jag som aldrig har varit en grupptränings människa, jag uppskattar verkligen min grupp!

Min tid, jag lever ett liv i fart och fläng, jobbar heltid, skjutsar sonen till träningar, tränar hund och häst, sköter hus och hem osv visserligen med stor hjälp från min man och mamma, men den stund jag är med löpgruppen, det är MIN tid och jag är då inte kontaktbar på mobil osv utan får gå in i min lilla löparbubbla och bara njuta av det. Oerhört viktigt!

Hur ser du på framtiden, har du något lång- eller kortsiktigt mål med din träning eller har du uppnått allt du vill?

– Tidigare i livet när jag har löptränat har jag nöjt mig med halvmilen men numera gillar jag att utmana mig och försöker att öka distansen, njuter av att se den utvecklingen och blir stolt över mig själv. Idag springer jag runt 15 km men drömmer om att kunna springa halvmaraton och kanske även marathon. Om någon hade sagt till mig för ett år sedan att jag skulle fundera på att bli maratonlöpare så hade jag förmodligen skrattat tills jag kissat på mig!

Jag har en tendens att inte jobba så hårt med styrka som jag borde, det blir hellre att jag bara drar på mig löparskorna och springer men jag känner att jag verkligen behöver få in styrkepassen också och jag har kört många av Runacademy’s utmaningar, de har varit nyttigt för mig för då är styrkepassen en del av programmet så då blir de verkligen av. Jag ska fortsätta att fokusera på att få in lite styrka för att hålla kroppen i så bra skick som möjligt för att kunna löpträna så mycket som jag vill.

– Utan er hade jag inte kommit dit jag är idag, jag har nått en ny nivå av ett hälsosamt liv tack vare er, ert upplägg, era löpgrupper, era ljudfiler, era träningsutmaningar, ja allt, avslutar Madeleine.

Och vi säger så klart tack det samma, vad skulle vi göra utan alla er goa medlemmar? Det är så härligt att höra vilken betydelse träning gör för många människor.
Vill du också komma igång med träningen? Tveka inte, här kan du läsa om våra löpargrupper samt om vårt nybörjarupplägg. Anmälan till vårens löpargrupper öppnar v.47.


Kommentarer avstängda.