Stäng star

Runacademys blogg

Nu lär vi oss att springa i tröskelfart!

Publicerad

Trökelfart, tröskelpass och tröskelintervaller. Dessa ord träffar man med största sannolikhet på om man läser om löpning – och det med all rätt. Tröskelträning bör vara en viktig del av träningsupplägget för alla som siktar på att bli bättre på längre distanser. Den här veckans intervallpass är just tröskelintervaller!


Tröskelpass är träningar där du inte ska ligga på maximal ansträngningsnivå men ändå springa i en fart som är ansträngande. Här gäller det att hitta en fart som är precis under den gräns där du börjar dra på dig mjölksyra – alltså när det börjar värka och kännas surt i musklerna. Anledningen till att man kör dessa pass är att man förskjuter sin mjölksyratröskel vilket gör att du sedan klarar av att springa i ett högre tempo och med högre puls utan att dra på dig mjölksyra. Detta är en förutsättning för att kunna springa bättre på exempelvis milen. Tröskelträning består av längre intervaller, ibland i en enda lång intervall, men ofta uppdelad i flera tröskelintervaller. Total tid där man springer i tröskelfart är i regel mellan 20 och 50 minuter.

Det är viktigt att komma ihåg att din mjölksyratröskel kan skilja sig rejält från personen bredvid dig i löpargrupperna. Därför är det ännu viktigare under detta pass att inte dras med i någon annans fart utan att du hittar din egen tröskelfart och håller dig till den. Går du över gränsen och börjar samla på dig mjölksyra förlorar du syftet av detta pass. Ett bra riktmärke för att lista ut om man springer på sin tröskelfart är att man är så pass trött att man inte orkar prata, utan endast kan svara med några få ord på tilltal.

I veckan kommer vårt fokus att ligga på just tröskelträning och vi kommer att utmana er att hitta just er, högst individuella, mjölksyratröskel. Information om Veckans Intervallpass hittar du här. På vår medlemssida hittar du många andra tröskelpass som ni gärna får testa framöver. För att komma åt veckans intervallpass och tröskelpassen måste du vara inloggad medlem.

 


Kommentarer avstängda.