Stäng star

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

Rapport från Women’s Health Halvmaraton!

Publicerad

Jag har tänkt under flera år att springa Women’s Health halvmaraton, men det har aldrig fungerat tidsmässigt. Men nu skulle jag äntligen få chansen och trodde aldrig att jag skulle få springa först över mållinjen.

Kan erkänna att jag var rätt nervös innan start. Har inte sprungit något lopp i år och inte heller hunnit köra så mycket hårda kvalitetspass, det gjorde att jag inte riktigt visste var formen stod. Jag vågade därför inte lägga förväntningarna för högt, utan tänkte mer att jag skulle få göra mitt egna lopp. Hade inte satt upp något tidsmål eller placering utan fokus var istället på att få en skön känsla.

När starten äntligen gick så var det en ung tjej som drog i väg i rena sprintfarten. Jag tänkte att det var dumt att försöka hänga med i hennes tempo utan höll mig lite mer avvaktande något längre bak. Fick ganska snabbt sällskap av ultralöparen Sophia Sundberg som för dagen sprang duoklassen och kändes som att hon höll ett jämnt tempo, jag bestämde att jag därför skulle hänga med henne. Tog bara någon kilometer och vi var sedan ikapp och förbi tjejen som hade vågat springa så fort från start. Jag fortsatte sedan att hänga med Sophia och fick därför en fin resa första 12km.

Medan Sophia spurtade in för växling så var det dags för mig att hålla upp tempot på egen hand. Det var då h-vetet började. Först kände jag endast av hållen lite svagt, men sedan kom magkrampen som en fin present. Ett tag trodde jag det var kört. Fick lov att sänka på tempot och hörde hur tjejen bakom mig började ta ifatt. Extra jobbigt att då höra hur någon skriker till tjejen bakom, ”tjejen framför har magkramp, du kan ta henne”. Vid det läget trodde jag att hon skulle komma ikapp och att jag själv snart skulle ligga i något dike besviken över att inte ens kunna fullfölja loppet.

Från ingenstans lyckades jag ändå att samla mig. Istället för att stressa upp mig så fokuserade jag på att ta djupa andetag och springa med bra hållning. Det är lätt när man får magkramp att göra precis tvärtom, att man kuvar ihop sig, börjar andas snabbt och kort samt i värsta fall stannar för att det gör så ont, men då brukar det enbart bli värre.

Precis lagom till att tjejen där bakom nosade mig i hälarna så släppte magkrampen. Det var då 6 km kvar. Nu fick jag istället extra energi och tänkte att hon inte skulle få springa om mig. Jag ökade tempot och resten av loppet kändes faktiskt som lättast. Kunde driva på i mitt egna tempo och kände hur tjejen bakom tappade.

Det gav extra kraft när jag kom ikapp alla motionärer som kämpade sig runt det första varvet och hur alla hejade mig framåt. Det gav mig ännu mer energi och är verkligen tacksam för era hejarop. Känns lite dåligt att jag själv inte orkade heja så mycket tillbaka.

Plötsligt kom jag även ifatt tjejen som nu ledde duoklassen och fick också extra energi att nu vara först av även de som körde stafetten. Sista 2 kilometrarna sprang jag kontrollerat och med ett leende på läpparna. Ville inte pressa mig på max utan istället njuta av stämningen och atmosfären. Det var en helt underbar känsla att sedan få passera mållinjen först av alla. Men extra glad var jag att kunna springa i mål och ändå inte vara helt slut, utan med en känsla att jag skulle kunna orka springa ett tag till. Det är lovande inför Stockholm maraton.

(null)
Glad segrare i mål!

Det var kul att se att så många andra tjejer tävlade för Runacademy IF och det var många som också slog personbästa. Malin Starfelt som är ledare på Södermalm sprang in på en fin 7:e plats på 1,28 och Helena Sjöberg ledare i Huddinge kom på 20:e plats på nya personbästat på 1,32.

Men oavsett tider så var vi alla tjejer idag vinnare. Det var verkligen en härlig stämning både innan, under och efter tävlingen. Det kändes mer som att alla hejade på varandra och var inte lika hetsig stämning som det annars kan vara på lopp. Grymt jobbat till alla er som sprang. Vi är alla vinnare som tog oss runt!

(null)
Starkt sprungit även av Malin Starfelt från Runacademy som kom 7:a.

(null)
Kul att träffa på en medlem från Västerås!

(null)
Glada Runacademy löpare!

(null)
Taggad tjej innan start!

Över 20 från Runacademy!
Kul att kolla i resultatlistan i efterhand och se att så många väljer att tävla för vår klubb Runacademy IF!

(null)


2 kommentarer
  1. Grattis underbara Petra. Vi glädjas att du lyckades så himla kul, det fanns ju trots allt några små kullar på Djurgården, du som trivs på högre höjder.

  2. Jag persade! 2,19 så glad. Slog mitt gamla med 8 minuter😄Det är tack vare intervaller och mycket styrketräning