Stäng star

Runacademys blogg

Så tar Per sig till nästa nivå i löpningen

Publicerad

Per är en av våra duktiga ledare i Hammarby Sjöstad. Han börjande med löpningen sent i livet, år 2011. Här berättar Per sin historia om hur det är att våga sätta mål med sin löpträning, vägen dit och de lärdomar han har gjort på vägen. Per vill med sin historia inspirera er som är lite äldre och ge er en kick framåt!

– Eftersom jag i dag är 50 år, så skulle jag säga att jag har kanske fler faktorer att räkna med än andra löpare, som är yngre och har fysiska förutsättningar för att träna lite hårdare och oftare, just när man vill komma upp till en ny nivå i sin löpning.

Jag började med löpning 2011 vilket är väldigt sent i livet. Provade min första halvmarathon i Stockholm och fick en tid på 1.43. Det gav mersmak och jag kände att detta vill jag fortsätta med. Nästa steg skulle bli Sthlm Marathon 2012 med målet tiden 3.30. Jag hade inte någon respekt för distansen, det var ju bara en halvmara till?

Jag tränade och följde ett schema. Under mina fyra månader började jag känna och märka att jag faktist måste ha en kropp som klarar det här tempot och ha rätt teknik. Min kropp värkte och jag hade en massa små skavanker hela tiden. Varför ska man inte kunna få känna sig fräsch, ska det vara så här?

Dagen närmade sig då jag skulle springa mitt första marathon. Det spöregnade och blåste 12-13 m/s och det va endast 4 grader varmt. Det va aldrig tal om att jag inte skulle springa, men vad skulle jag ha på mig? Vad jag förstod efteråt att det inte hade spelat så stor roll, det fanns inga kläder som passar detta väder. Jag gav mig ut med 17 000 andra löpare och kom i mål på 3.45. Det kom många tårar ur mig av glädje, när jag kom in under valvet på Stockholms Stadion.

Vad jag nu har intresserat mig för är just hur min kropp fungerar. Jag vill säga att vad allt jag lärt mig under dessa åren, är det väldigt induviduellt. Jag har fått läsa tidningar att så här ska du göra och så där ska du inte göra. Gör du det här kommer du springa mycket fortare. Allt handlar om att lära sig att pröva sig fram vad som fungerar bäst för din kropp, men samtidigt vara öppen att prova sig fram.

Jag har besökt flera naprapater för skador där min teknik varit fel, och där skorna inte har fungerat med mina fötter. Till följd av special inlägg och rättat till muskelaturer och stärka dessa med fysisk träning. Ökar man löpningsdosen, så måste man förbereda sig innan så att kroppen är tränad fysiskt för dessa nya belastningar.

Ska du nå en högre nivå, så måste man träna mer fysik. Core, vader, baksida lår och framför allt rörlighet och förbättra ”pjongeffekten” i dina vadmuskler och rumpa. (Pjongeffekten är det du laddar in i vaden då du landar, som sedan ska fjädra tillbaka för att få till lyftet framåt).

Per 3

Just nu vill jag komma upp på en ny nivå. Vad behöver jag göra då? Genom att lära kroppen att klara av högre påfrestning. Mycket av detta kommer av att jag nu tränar mycket pulsträning. Den formar sig efter min maxpuls, som jag tagit fram ute på Bosön. Maxpulsen förstod jag är grundstenarna för att lära sig mer om min kropp. Vi alla har olika maxpulser.

Just nu tränar jag mycket tröskelträning. Jag springer precis under den gräns där det sedan bildas mjölksyra i kroppen. Tanken är jag vill flytta fram min mjölksyratröskel och på så sätt orka springa snabbare. Ett pass som är nyckeln och grunden för att lyckas med långlopp, är just långpass, som ska springas i en lugn takt så att du klarar av dina övriga kvalitetspass under veckan. Alla är vi helt olika, därför måste man prova sig fram i vilka pass som ger den bästa effekten just för dig.

Just nu under sommaren är jag mycket ute i skärgården och springer mina kuperade slingor. Jag kan göra mina stretchpass vid havet till lugnande musik. Coreövningar med mitt bästa träningsredskap gymbollen på den sköna svala gräsmattan.

Närmast nu så tränar jag för att höja min fart och styrka inför mina lopp i höst. Det första loppet blir Blidöloppet, 9 km, ute i skärgården. Sedan blir det fantastiska loppet Stockholm halvmarathon, som slingrar sig så härligt bland hejande publik och vackra miljöer. Lite senare blir det Lidingöloppet för fjärde gången, då jag i år inte tänkt ta något Marathonlopp under höst och vinter, vad jag vet nu. Jag brukar springa ca 2-3 marathon per år. Till hösten börjar även nya kurser med fantastiska deltagare i löpargrupperna. Jag ser framemot att träffa både nya och gamla deltagare och få vara med i processen till nästa nivå.

Hoppas vi ses i höst!! Ha en skön löparsommar och njut. Kämpa där ute!!

 

/ Per

Per 1


Kommentarer avstängda.