Stäng

Runacademys blogg

Så trotsar du mörkret

Publicerad

Vintern och mörkret är en mysig årstid tycker många men tyvärr så hindrar mörkret många från att vara ute att springa. Mer än var tredje kvinna känner sig otrygg utomhus på kvällar i sitt eget bostadsområde. Men det finns sätt att ta sig runt ängsligheten. Här ger Petra dig sju tips på hur du kan trotsa mörkret och ge dig ut och springa.

Vi hamnar alla i den där mentala uppförsbacken varje höst. Det är redan mörkt när du kliver ut från kontoret. Att då snöra på sig löparskorna och ge sig ut i kylan är en tröskel många har svårt att kliva över. I synnerhet när det faktiskt kan kännas otryggt att springa på den stig eller elljusspår som alltid känns så lätt att springa på i augusti. Faktum är att färsk statistik från BRÅ visar att mer än var tredje kvinna (35%) uppger att de känner sig otrygga eller att de till följd av otrygghet undviker att ge sig ut ensamma under sena kvällar i sitt bostadsområde.

– Idag är det många som är osäkra och rädda för att ge sig ut själva i mörkret och det är väldigt synd. Löpning är ändå en sådan enkel träningsform som alla har rätt att bedriva oavsett årstid och utan att behöva känna sig rädd. Det är också ett skönt sätt att få komma ut på och få frisk luft, säger Petra Kindlund, Runacademy´s grundare.

– När man har lärt sig att acceptera mörkret så kommer du se tjusningen av att springa i mörkret. Du får en helt annan löpkänsla när du springer i mörker än i dagsljus och det känns rent av som man flyger fram, fortsätter Petra.

Sju tips på hur du trotsar mörkret:

– Använd en pannlampa

Med hjälp av en pannlampa kommer du få mycket bättre ljus som gör att du känner dig tryggare. På vissa ställen kan det ibland vara dålig belysning och då hjälper en pannlampa. Se bara till att pannlampan är fulladdad innan du tar dig ut. VI kan tipsa om pannlampor från Lumonite, där du som är medlem i Runacademy har 15% rabatt. Se vår hemsida för rabattkod.

– Försök tänka logiskt utan att hetsa upp dig

Det man ska komma ihåg är att det oftast är dina egna tankar och föreställningar som du är mest rädd för. När det blir mörkt är det lätt att inbilla sig saker och en liten fågel kan lätt se ut att vara något helt annat. Det gäller att försöka tänka logiskt och lära sig hantera sina rädslor. Mörkret i sig behöver inte innebära att det faktiskt är farligare.

– Spring korta intervaller om du är otrygg

Om du har svårt för att ta dig ut själv i mörkret så är ett tips att prova på korta intervaller. Här kan du då hålla till i ett mindre område där du känner dig trygg. Du kan till och med köra intervallerna utanför gatan där du bor. Ett exempel på roligt intervallpass är en stege om 60s/45s/30s/15s med 30 s vila mellan varje intervall. Detta upprepas sedan fyra gånger.

– Klä på dig reflexer så att du syns!

Det är viktigt att synas ordentligt när du springer i mörkret. Se till du har på dig reflexväst och kläder så du syns ordentligt. Det kommer också göra att du känner dig lugnare.

– Testa ett överfallslarm

Om du känner dig orolig så kan det vara smart att använda ett överfallslarm som kommer att tjuta om du trycker på en knapp. Det kan också vara smart att du berättar för någon vart du tänkt att springa så fler vet var du håller till någonstans. Alla medlemmar i Runacademy har 20% rabatt på Sorun, vilket är ett personlarm utvecklat för löpare. Logga in och ta del av din medlemsrabatt på vår hemsida.

– Testa springa reflexslinga

Det är fantastiskt roligt att springa i mörkret i skogen längst en reflexslinga. Reflexerna gör att det lyses upp ytterligare och det gör att man känner sig tryggare. Det finns redan på vissa motionsområden färdiga reflexslingor. Ett tips är annars att bygga en egen reflexslinga i skogen med hjälp av reflextejp. Att bara göra en slinga på en kilometer som man kan springa flera varv på gör att det blir häftigt och att man känner sig tryggare.

– Ta sällskap

Om du tycker det är otäckt att springa själv i mörkret så kan det vara smart att ta sällskap. Tillsammans med någon annan så blir mörkret lättare att hantera och till slut kanske du även vågar ge dig ut på egen hand!


Kommentarer avstängda.