Stäng

Runacademys blogg

Sista minuten tips till er som åker Vasaloppet!

Publicerad

Kalle Gräfnings är ansvarig för löpargruppen i Falun och även en av Sveriges absolut bästa skidåkare. Kalle har bland annat en 11:e plats från Vasaloppet och har som bäst åkt på snabba 3,43 – endast 5 minuter ifrån Vasaloppsrekordet.

Här delar han med sig om några sista tips att tänka på såhär dagen innan loppet.

1) Kom till start med vallade och förberedda skidor!
Vallning är oerhört viktigt för att du ska få en positiv upplevelse av loppet. Är du van med vallning och har flera skidor så kan du säkerligen klara dig på egen hand att ta fram det som är bäst för dig. ”Vanlig” fästvalla fungerar oftast bättre än t.ex. tejp. Är du ovan med vallning tar du hjälp av de som kan bättre. Har man lagt ner många timmar i träningsspåret och till andra förberedande saker så är det helt klart värt att lämna in skidorna på vallaservice och få dem vallade med pulver på glidytorna. Detta kostar lite mer men är värt det. Dessutom får du ett fäste som håller hela vägen till Mora.

2) Förbered dig mentalt för uppgiften!
Fokusera på rätt saker mentalt för att underlätta dina förberedelser och under loppets gång. Tänk efter varför du åker och vad syftet med åkandet är, då kan du nämligen gå in och tänka på hur t.ex. starten ser ut och hur banan ser ut. Starten i Berga By är lite speciellt. Det är väldigt mycket folk och det innebär stor trängsel. Något som är som det är och bara att acceptera. Tipset att inte lägga massor av energi på att störa dig på det helt i onödan. Lägg energi på saker du kan påverka istället. Påminn dig även mentalt under loppets gång om varför du åker. Är det för att njuta? Gör i så fall det. Är tid och placering viktigt? Då får du tänka på vilka faktorer som påverkar det och göra det bästa utifrån dem.

3) Se till att få i dig dryck och mat under loppet!
Att få i sig dryck och mat under loppet är viktigt för såväl elitåkare som motionärer. Det är svårt att dricka FÖR mycket. Däremot är det lätt att strunta i dricka (och mat) när det går bra. Det lönar sig dock nästan aldrig. Det går nämligen aldrig att ”dricka ikapp”, något som är lätt att försöka sig på när man skippar drycken. Elitåkarna dricker ungefär var 5 kilometer. En vanlig motionär behöver dricka något ca var 20 minut för att få det optimala intaget. Energidryck är något bättre än den traditionella blåbärssoppan. I slutet av loppet kan du spetsa till sportdrycken med energigel eller någon produkt som innehåller koffein (kaffe, Cola, Red Bull). Viktigt att tänka på är att inte ta koffeinprodukter för tidigt. Sista timmen eller halvtimmen är det bästa. Som motionär bör man även komplettera drickandet med något enkelt ätbart (banan, energikaka eller bullar) som fyller på magen och mättar. Detta optimerar prestationen. Utnyttja vad som finns på stationerna. Flaskbälte för motionären är en bra rekommendation. Där kan du även förvara fast föda.

4) Klä dig rätt!
Det optimala är givetvis att varken vara för varm eller kallt klädd. Undersök hur vädret blir i förväg. Tänk tillbaka på andra tillfällen när du var ute på en liknande aktivitet (liknande skidtävling är bäst att jämföra med). Ta lärdom av ev misstag från dessa. Generellt klär sig motionären för varmt, vilket leder till obekvämhet och stora vätskeförluster i onödan. Det är ofta kallt i starten, vilket ”lurar” många. Klä dig hellre fler tunnare lager än tjocka tröjor och jackor. På så sätt kan du enkelt ta av dig en tröja om det blir för varmt.

5) Öppna inte för hårt!
Om man står i någon utav de första startleden så bör man tänka på öppningsfarten. Viktigt att inte öppna för hårt och spränga sig i första jobbiga uppförsbacken. Vasaloppet är 90km och det lönar ofta sig att ha lite krafter kvar sista 30km. Till er som står längre bak i startleden är tipset att försöka behålla lugnet trots mycket kö i första backen. Tids nog kommer även ni komma att få åka på. Det är tråkigt att stressa för mycket och tex bryta en stav.

6) Är vallan dålig tjänar du på att ta hjälp!
Om fästvallningen inte blivit lyckad eller att vädret förändrats under loppet, passa på att då nyttja de som kan valla vid kontrollerna. Lämna in skidorna för ny vallning och upplevelsen blir oftast mycket trevligare.

7) Se till att ha skoj!
Njut, skratta, kanske prata och var snäll med dina medtävlande! Då kommer den skidfest bli ett bra minne för livet
Stort lycka till på loppet och tack Kalle och Maria Gräfnings för tipsen!

(null)


Kommentarer avstängda.