Stäng star

Runacademys blogg

Superset som styrketräningsupplägg

Publicerad

Har du testat att göra superset på dina styrkepass. Att göra superset är både tidseffetkiv träning samt riktigt bra för att få in större träningsvolym under ett pass och på så sätt utveckla styrkan.

Men vad är då superset?

I ett superset kombinerar du set av två olika övningar direkt efter varandra. Vilan mellan seten blir då väldigt kort då du bara växlar till nästa övning. Oftast gör man cirka 3 varv av ett superset med två övningar som alterneras.

Vad är fördelarna med superset?

Fördelarna med superset är att du kan här göra superset där du jobbar med samma muskelgrupp. Tillexempel knäböj kombinerat med utfallsteg. Övningarna stimulerar benmusklerna men eftersom vi alternerar övning så belastas benen på olika sätt. Att göra superset gör att vi ofta orkar några fler repetitioner och får en större total träningsvolym i passet vilket stimulerar muskeltillväxt.

Man kan också göra superset där man kombinerar en övningar för agonist och antagonist. Exempelvis på detta är att göra ett superset där vi kombinera rygglyft (där tränar du ryggens muskler) med dess antagonist bröstmusklerna som jobbar en motsatt rikting mot ryggmusklerna. Den andra övningen i detta superset kan därmed exempelvis var en armhävning.

Du kan också kombinera superset där du gör en överkroppsövning och en underkroppsövning. Detta är bra vid tyngre övningar då exempelvis benen får vila när du gör en överkroppsövning och kan på så sätt lägga på en högre belastning.

Testa Runacademys superset-pass

Vi har nu utvecklar ett styrkepass med superset om du enkelt kan göra hemma. Du hittar passet på Runacademys onlineträning. Läs mer och bli medlem här!


Kommentarer avstängda.