Stäng star

Runacademys blogg

Terränglöpning – Så blir du bättre i skogen

Publicerad

Terränglöpning, eller trail som man också kan kalla det, är bra på många sätt då det ger bättre löpteknik och är en skonsam löpform för kroppen. Med terränglöpning menas när vi springer på små stigar i skogen, fjäll eller rakt ut i naturen!

Terränglöpning - Så blir du bättre i skogen!

Förutom att traillöpning är bra för att få bättre löpteknik har traillöpningen även en mängd andra fördelar. Att springa i skogen är även varierande, roligt och avkopplande. Springer du på i skogen så tänker du inte lika mycket på att du är trött då du hela tiden måste fokusera på terrängens utmaningar framför dig!

Här får ni några tips på hur terränglöpning hjälper dig att hitta löptekniken!

– Spring med korta snabba steg

När vi springer i skogen måste vi springa med ett kortare steg med hög frekvens. Detta för att parera ojämnheter i marken, undvika att snubbla på rötter och stenar. Ett vanligt misstag när man springer är att man tar allt för långa steg. När vi springer i skogen känns det mer naturligt att springa med korta snabba steg.
Deltagarna i våra löpargrupper får ca 2 ggr/termin ge sig ut i skogen och springa. Då övar vi även på olika löpskolningsövningar som höjer frekvensen i steget.

– Stark hållning

När vi springer i skogen och underlaget är ojämnt måste vi aktivera bålen mera än när vi springer på asfalt eller i elljusspår. Att springa i skogen gör att du får bålträning på köpet vilket gör att du kommer få en bättre hållning i löpsteget.

Terränglöpning - Så blir du bättre i skogen!

Det finns många fördelar med att springa terränglöpning. Här listar vi några!

1. Kilometertid blir oviktigt

Är du en av många som stirrar dig blind på klockan och vill att nästa kilometer ska gå fortare än den förra? Eller tycker att du bör hålla ett visst tempo? I skogen blir tiden orelevant eftersom det är mer tekniskt och kuperat. Bli uppmärksam på kroppens ansträngningsnivå istället!

2. Naturliga intervaller

Då du ofta plockar fler höjdmeter när du springer i skogen kommer din puls att öka och sänkas om vartannat och detta fungerar som en form utav intervallträning.

3. Löptekniken förbättras

Eftersom stenar, rötter och stigningar kommer i din väg tvingas du att jobba med ett högre knälyft, vilket kommer att påverka dig positivt när du sedan ska springa på lättlöpt underlag. Skogslöpning är även bra för att lära sig att korta ner stegen.

4. Naturlig styrketräning

När du måste ta dig upp (och ner) för backar blir du stark i lår och sätesmuskler. Även bålen måste aktiveras när du springer trail för att parera för ojämnheter. Småmuskler i fötterna och dina fotleder kommer att stärkas.

5. Skonsammare löpning

Mjukt underlag innebär bättre stötdämpning och det är därför mindre slitsamt att springa i skogen. Eftersom steglängden måste anpassas efter naturen blir ditt löpsteg heller inte lika monotomt och risken för förslitningsskador minskas.

6. Det stärker upp fotlederna

När vi springer på ojämnt underlag aktiverar vi små muskler i fötterna och runt fotlederna för att stabilisera upp foten. Att jobba med dessa små muskler och stärka upp dem är jätteviktigt för förebygga skadebekymmer i fötter och underben.

7. Naturen är vacker

Denna punkt ska inte förringas! Se dig omkring, andas djupt och njut. Låt kroppen bestämma farten – inte din löparklocka!

img_4795.jpg


Kommentarer avstängda.