Stäng star

Runacademys blogg

Tips inför morgonträning

Publicerad

Att springa på morgonen kan för många vara en fantastisk start på dagen medan andra tycker det är fruktansvärt att ge sig ut direkt när man vaknat. Här ger vi dig några tips för att din morgonträning ska upplevas lättare och mer harmonisk!

Springa innan frukost

Att träna på morgonen ger dig energi och sätter tonen för resten av dagen. Här är några tips att tänka på när du springer på morgonen:

Planera i förväg

Se till att du lägger fram dina träningskläder och allt annat du behöver innan du går och lägger dig. Detta kommer att hjälpa dig att komma igång snabbare på morgonen och undvika att känna stress.

Vakna upp ordentligt

Ge dig själv tillräckligt med tid att vakna upp och bli alert innan du börjar springa. Gå upp några minuter tidigare än du behöver för att ge dig själv tid att sträcka på dig, tvätta ansiktet eller dricka en kopp vatten.

Värm upp ordentligt

En bra uppvärmning är viktig för att förbereda din kropp för träning och minska risken för skador. Ta några minuter att göra dynamiska rörelser som arm- och benrullningar, höga knän eller hälsparkar innan du börjar springa.

Starta långsamt

När du börjar springa på morgonen, ta det lugnt i början. Din kropp behöver tid att vakna upp och komma igång. Öka gradvis tempot när du känner dig mer uppvärmd och redo.

Var uppmärksam på din kropp

Lyssna på din kropp och känn efter hur du mår. Om du känner smärta, obehag eller trötthet, anpassa ditt tempo eller överväg att ta en kort paus. Det är viktigt att vara snäll mot din kropp och undvika överansträngning eller skador.

Hydrera

Drick tillräckligt med vatten innan och efter din morgonlöpning för att hålla dig hydrerad. På morgonen kan kroppen vara uttorkad efter en natts sömn, så se till att du får i dig tillräckligt med vätska.

Ät en lätt frukost

Om du känner dig hungrig innan din morgonlöpning, ät en liten och lätt frukost för att ge dig energi. Välj något som är lättsmält och rikt på kolhydrater, som en banan eller en skiva fullkornsbröd med jordnötssmör.

Var synlig

Om du springer utomhus på morgonen, se till att du är synlig för andra trafikanter. Använd reflexer eller ljusa kläder för att göra dig lätt att se, särskilt om det fortfarande är mörkt ute.

Var flexibel

Ibland kan det vara svårt att komma igång med morgonlöpningen på grund av olika omständigheter. Var inte för hård mot dig själv om det inte fungerar varje dag. Om det behövs, anpassa ditt träningspass till en senare tidpunkt.


Kommentarer avstängda.