Nästa vecka, den 13-19 juni, kör alla som är med i Vårutmaningen det avslutande virtuella loppet Runacademy Open – ett lopp där alla kan bli segrare. Det gäller nämligen att tippa sin tid innan start och den som är närmast sin tid blir vinnare. Tanken är att man under loppet inte får tjuvkolla på klockan för att pricka rätt utan att man ska springa loppet på känsla.
Här kommer några tips inför loppet!
Se till att komma till start med pigga ben
Det är mycket roligare att springa ett lopp med pigga ben. Det kan därför vara smart att ha 1-2 dagars helvila innan du ska springa loppet. Det är med andra ord ingen jättebra idé att tex förlägga ett tufft intervallpass dagen innan loppet.
Värm upp inför loppet
Om du springer 10 km eller kortare är det en stor fördel att värma upp lite innan start. Det är viktigt för att kroppen ska ha chans att komma igång och det gör att det kommer att kännas mycket lättare redan från start. En lätt jogg på 5-10 minuter och gärna några löpskolningsövningar är att föredra.
Planera upp en sträcka i förväg som du ska springa
Det underlättar om du vet i förväg var du kommer att springa ditt lopp. Du får springa loppet var du vill någonstans och kan vara allt från en lättsprungen asfalstbana till trail i skogen. Det viktigaste är ju inte att springa snabbast utan att vara närmast sin prickade tid.
.
Öppna sparsamt!
Det är lätt att vara övertaggad innan start och därav något för optimistisk som gör du öppnar alldeles för hårt. Det räcker att du enbart öppnar några sekunder för fort för att du ska förlora mycket tid på slutet. Bättre att öppna lite för lugnt och öka än för snabbt och stumna.
Tänk på att du orkar mycket mer än vad du tror!
När du känner dig som tröttast och är helt slut – då har du egentligen endast nått 70 % av vad kroppen klarar av. Det är huvudet som stoppar oss först, för du har hela 30 % mer ork kvar. Du orkar alltid lite mer än vad du tror. Fortsätt kämpa du kommer att klara av det!
Det är lätt att komma i svackor under loppet
Det är mycket möjligt att du kommer i perioder av svackor där det känns extra tungt och jobbigt. Men det är helt normalt och det gäller då att kunna koppla bort dessa onda tankar. Bli inte rädd för onda tankar för de kommer inte stoppa dig. Oftast släpper de ganska fort och efter några hundra meter är du pigg igen. Det gäller bara att inte ge upp. Fortsätt kämpa.
Ta det lugnt i backarna
Väljer du en bana som innehåller en hel del backar? Då kan det vara smart att ta det lugnt uppför då det tar ofta mer energi än vad du tjänar i tid. Du tjänar mer tid på att vara pigg utför och att då kunna rulla på. Det kan vara så att du till och med tjänar på att gå i backarna än att pressa dig för hårt uppför.
Försök få pepp av andra
Det är så klart mycket mer inspirerande att springa loppet tillsammans med andra. Du kanske kan höra med dina löparvänner om de också vill följa med? Eller fråga i vår facebook grupp för träningsutmaningar om det finns fler som vill springa tillsammans. Ni måste inte springa lika fort men bara ha någon mer som man möter och hejar på under en varvbana gör en stor skillnad. Eller varför inte fråga om någon i familjen kan följa med på cykel eller bara stå under banan och heja? Alla pepp som man kan få gör en stor skillnad!
Lycka till!