Stäng star

Runacademys blogg

Träna alternativt i vinter

Publicerad

Så här års finns det en hel del av snö, kyla och is runt om i vårt land. Det kan medföra att löpningen bli svårare att få till. Därför passar det utmärkt att lägga in lite alternativ träning i träningsschemat så här års istället för att helt strunta i att träna.

två tjejer tränar styrka utomhus

Att blanda upp löpningen med alternativ träning har många positiva effekter. Till exempel så man används muskler man annars inte använder lika ofta och det ger variation som gör träningen roligare! Det finns massor av bra alternativa träningspass som både tränar upp kondition och verkar uppbyggande genom att stärka upp våra muskler.

Men vad är egentligen alternativ träning?
Alternativ träning för löpare är annan träning än renodlad löpning men som ändå ger bra träningseffekt som är överförbar till löpningen. Med hjälp av alternativ träning belastar du kroppen på ett nytt sätt och kan på så sätt utvecklas och stärka kroppen. Det är dessutom skonsamt och skadeförebyggande att då och då byta ut ett löppass mot alternativ träningspass. Speciellt nu under vintern satsar många av oss på träning med fokus på uppbyggnad och man brukar därför kalla vintern för uppbyggnadsperioden. Fokus ligger på att stärka upp kroppen så att man till våren är väl förbered att öka mängden löpning.

Tips på bra alternativ träning i vinter
Här får du några tips på aktiviteter som blir bra träning utan att löpträna.

Längdskidåkning
Längdskidor är ett väldigt bra komplement till löpträning då man får väldigt högt syreupptag vilket gör att längdskidåkning är en jättebra träningsform för att öka din uthållighet. Det är en skonsam träningsform då rörelserna är mjuka och ger ingen hård belastning på våra leder som löpningen gör. Åkningen stärker upp hela kroppen, framför allt ljumskar och höftmuskulatur stärks upp extra mycket. I längdskidåkningen får vi även jobba mycket med bålen när vi stakar oss fram. Ökad styrka i bålen gör att vi sen kan springa med en bättre hållning!

Löppass inomhus
Tycker du det är läskigt att springa när det är halt rekommenderar vi dig att testa våra löppass inomhus som vi har på vår hemsida. Vi garanterar dig svett och en hög puls! Alla som är medlemmar har tillgång till passen i vår träningsbank genom att man loggar in på vår hemsida.

Snöpulsning
Ett annat alternativ i träningen kan vara snöpulsning. Ett riktigt bra pass som ni borde testa på om ni har snö! Det är riktigt tufft, men väldigt skoj. Du får upp en rejäl puls men samtidigt så sliter det inte på kroppen. Du kan antingen välja att vika av löpturen mot skogen och försöka springa en runda i obanad terräng under din distansrunda. Är det väldigt djup snö så kan det dock bli svårt att hålla ett löpsteg, men puls det lovar jag att du får! Ett annat alternativ är att köra ett intervallpass i snön och en variant är att köra 60 sekunders intervaller med 30 sekunders vila. Du upprepar detta 15-20 gånger. Det är perfekt att hitta en öppen yta, tex en gräsyta.

Styrketräning
Passa på att stärk upp kroppen under vintern! Du blir en starkare löpare och minimerar skaderisken. Varför inte förena nytta med nöje och köra vardagssysslor, som tex snöskottning, som träning? Hur många har inte satt på sig alldeles för mycket kläder när man går ut och skottar? Ta därför på dig träningskläder, ta tag i snöskotten och skotta på tid! Har du en för liten tomt lovar jag att din granne skulle bli överlycklig över din träningsmotivation! 🙂


2 kommentarer
 1. Om någon tycker det är läskigt att springa ute när det är halt skulle jag rekommendera icebugs eller broddar istället för att gå in.

  Finns även en mängd olika Cross Nature övningar att göra längs sin alternativa träningsrunda.

 2. I Malmö har vi ledare valt att köra 2-3 pass/vecka för dom deltagare som velat och kunnat👍🏻
  Det började med att vi 2018 tyckte att vi ”ändå” ska träna under sommaruppehållet och träffades nästan varje vecka och då på vår ”vanliga” dag och tid,
  Förra sommaren blev det varje vecka och även ytterligare pass🙏🏻
  Under pandemin har vi märkt att många deltagare jobbar hemifrån och kände stort behov av främst social samkväm och det har blivit att vi utökat till minst två pass, ofta tre, per vecka. För min del har jag tänkt på hur jag dom gammal handbollsledare, delat in säsongen. Jag tänkte att om vi ”bara” kör på med intervaller, lite som vanligt, blir det lätt att våra vänner/deltagare inte är taggade att köra igång igen när Runacademy startar upp igen🤭
  Således har vi kört sk ”försäsongsträning” där vi blandat löpning med massa styrka och fys.
  Då vi är utomhus och vill hålla oss för oss själva och att jag tycker det är väldigt roligt att hitta andra lösningar, har vi nyttjat allt i från cykelslangar till grenar och trädstammar, allt beroende på deltagarens möjlighet och vilket sorts pass vi planerat😅
  Skogen är både roligt att springa i, men erbjuder dessutom en nästan obegränsad möjlighet till användbar ”redskap”🥰

  Sorry, nu blev det ett väääldigt långt inlägg🙏🏻