Stäng star

Runacademys blogg

Träna löpning på olika sätt gör dig till en bättre löpare

Publicerad

Att alltid springa samma runda i samma tempo blir efter ett tag rätt så oinspirerande. Det blir också slitsamt för kroppen att bara nöta på samma samma hela tiden. Därför behöver du variera träningen för att bli en bättre löpare, undvika skador och fortsätta tycka att löpträningen är rolig.

Så här kan du variera löpträningen

Löpträna kan man göra på olika sätt genom att genomföra olika löpträningspass med olika syften.

Distanslöpning
När du springer din distansträning ska detta gå i ett lugnt tempo som ska kännas behagligt för kroppen. Effekten av träningen blir ökad uthållighet och du vänjer kroppen vid att vara ute och springa. Distansträningen kan du görna genomföra i skogen så kan du njuta av naturen och frisk luft

Intervall löpning
När du springer intervaller blandar du löpning i högre tempo med vila. För dig som precis har kommit igång med löpningen ska du inte pressa dig själv för mycket utan det räcker med att du joggar på intervallerna. För dig som är igång med löpträningen är tanken att du ska utmana dig själv att springa i ett tempo. Det ska kännas ansträngande och ditt hjärta får jobba för att pumpa ut mer syre till de arbetande musklerna. Med hjälp av intervallträning förbättrar du din kondition alltså syreupptagningsförmåga. På sikt blir du en snabbare löpare av intervaller som orkar springa längre och fortare!

Backträning
Att springa i backe gör att du får ett starkare löpsteg. Det gör även att du får mer tryck och spänst i steget även på plant underlag samt förbättrar din löpteknik.

Det finns fler sätt att variera löpträningen. Du kan exempelvis springa i trappor eller blanda styrkeövningar med löpningen. Det är bara din egna fantasi som sätter gränserna. Att träna olika typer av pass och testa nya löppass gör att du utvecklas och att du får mer löparglädje!

IMG_9627.JPG

Så planerar du upp din löpträning

Dela upp veckan så att du kör både lugnare och tuffare löppass, alltså intervallpass. Har du precis kommit igång med löpningen räcker det med att du växlar gång med jogg och successivt ökar minuterna då du joggar de första veckorna. Detta för att kroppen måste vänja sig vid löpträningen för att du inte ska bli skadad eller överansträngd.

Det som också är viktigt är att du inte kör flera tuffa pass dagarna efter varandra. För då hinner inte kroppen ta tillgodo sig träningen och du drar lättare på dig förslitningsskador.

Känns det svårt att planera upp löpningen och variera den?

Som medlem på Runacademys medlemssida får du hjälp med planeringen av träningen med våra träningsprogram.
Vi inspirerar och hjälper dig att variera löpträningen med våran träningsbank. Där kan du hitta över 100 olika löpträningspass samt även styrkepass och yogapass anpassade för löpare.


Kommentarer avstängda.