Stäng

Runacademys blogg

Vad händer vid överträning?

Publicerad

Det börjar ofta med att träningen plötsligt börjar kännas tyngre. Detta trots att du tränat mer än vad du har gjort tidigare. Du tänker att du borde träna ännu mer just för att det känns så tungt. Då måste det släppa och antagligen är du bara vek och lat. Du höjer dosen även om varje löpsteg känns som bly och du springer med högre puls än vad du brukar ha.

Du börjar tappa motivationen och det känns inte lika kul att träna. Träningen börjar kännas mer som ett ont måste än att vara lustfyllt och så energigivande som förr. Du tappar hungern och det känns mer jobbigt att behöva äta. Du har inte heller samma energi, känner dig ofta trött och har därför inte samma lust att umgås med andra.

Du vilar några dagar med hopp att det ska kännas bättre. Men det känns fortfarande lika tungt. Du vilar några ytterligare dagar. Det känns lite bättre så du ökar träningsdosen. Men sedan kommer snart tröttheten tillbaka.

Du börjar sova oroligt på nätterna och har ofta svårt att somna. Det känns som att pulsen aldrig kommer ner. Kroppen känns svag och tillslut går det inte att träna. Kroppen säger bara ifrån. Du har hamnat i ett överträningssyndrom.

Det finns olika former av överträning och låter man det gå alldeles för långt så kan det bli väldigt allvarligt. I värsta fall kan det ta flera år att komma tillbaka. Den kända skidåkaren Per Elofsson kom aldrig tillbaka. Han lever fortfarande med men och kan tex inte anstränga sig för hårt utan att kroppen säger ifrån.

Vid lättare överträning som tex efter en hårdare och intensiv träningsperiod kan det räcka med några dagar innan kroppen är återhämtad. Men om det börjar gå för långt så kan det ta lång tid. Det är därför viktigt att lyssna på kroppen.

Oftast hör man mest om olika elitidrottare som blir övertränad. Men egentligen kan det hända vem som helst. Det handlar mest om att man tränar mer än vad kroppen klarar av. Vad den gränsen går är väldigt individuellt. Det kan räcka med att du ökar träningen alldeles för snabbt så att kroppen inte hänger med. Det är nog därför också vanligt hos många motionärer.

Symptom på överträning.

Känner du av något av dessa symptom så är det viktigt att du tar det på allvar och låter kroppen få vila.

– Kroppen känns mycket mer sliten och ansträngd en vanligt

– Stela, ömma muskler

– Prestationsförmågan är försämrad trots att du tränat mer än tidigare

– Du har högre vilopulsen. Alltså pulsen när du vilar är högre än normalt.

– Högre puls på träning än vad du brukar

– Du har tappat vikt

– Du blir oftare sjuk

– Du får svårare att sova

– Du tappar aptiten

– Du känner dig ofta trött, hängig och yr.

– Känner dig mer nedstämd

– Tappar motivationen och inget känns längre lika kul.

– Får svårt att koncentrera dig

– Ökad oro och ångest

– Minskad sexlust

– Fördröjd menstruation

– Minskade järnnivåer


Kommentarer avstängda.