Stäng star

Runacademys blogg

Varför ska man springa?

Publicerad

Alla har olika anledningar till varför man springer. En del gör det för att må bra och kunna unna sig godsaker i livet medan andra springer för att slå personliga rekord. Det finns många fördelar med löpning, vi har valt tio stycken av dessa.

10 anledningar varför du alltid ska fortsätta springa!

1. Du stärker muskler och skelett

Genom att du utsätter skelettet för belastning stärker du det vilket gör att du minskar risken för benskörhet. Att få starkare muskler gör att din kropp orkar mer.


2. Bra för hjärnan

Löpning är en aerobisk träningsform, vilket innebär att den ökar blodcirkulationen och syresättningen till hjärnan. Detta i sin tur optimerar hjärnans kognitiva förmåga – studier visar att löpning förbättrar minnet, koncentrationsförmågan, beslutsförmågan och reaktionsförmågan.


3. Förlänger livet

Eftersom hjärtat är en muskel som blir starkare när du tränar den och dess kapacitet ökar. Ju bättre tränad du är desto lägre vilopuls får du, det gör att ditt hjärta behöver slå färre slag per minut vilket gör att du förlänger din livslängd.


4. Stärker immunförsvaret

Måttlig mängd träning ökar immunförsvaret vilket gör att du minskar risken att bli sjuk.


5. Minskar risken för övervikt och typ 2 diabetes

Du får mer muskler och mindre fett på kroppen vilket minskar risken för övervikt. De som springer regelbundet stabiliserar dessutom sin insulinutsöndring, vilket minskar risken för diabetes typ 2. Med ett stabilt blodsocker avtar också omotiverade hungerkänslor.


6. Minskar andelen stresshormoner

Löpning minskar utsöndringen av adrenalin och kortisol, vilket håller stresshormonerna i bättre balans. Dessutom ökar kroppens egen produktion av antistresshormoner i binjuren.


7. Du blir piggare och orkar mer i vardagen

Genom att regelbundet löpträna blir du både starkare och uthålligare vilket gör att du orkar mer i vardagen och även är piggare.


8. Sover bättre

Genom att man har aktiverat kroppen så får man en avslappnad känsla i kroppen som gör att din sömn blir bättre. Dock skall du inte träna för nära inpå du skall gå och lägga dig!

 

9. Din kondition ökar

Din syreupptagningsförmåga ökar när du löptränar och det gör att kroppen blir bättre på att transportera syre ut till musklerna. Det gör att du orkar mycket mer!

 

10. Det är enkelt och roligt!

Du kan springa var du än befinner dig, det enda du behöver är ett par skor. Och genom att variera löpningen blir den också roligare.

 

Under veckan kommer vi fördjupa oss närmare i några av dessa på vår medlemssida. Är du inte redan medlem se då till att du blir det!

BLI MEDLEM!

 Kommentarer avstängda.