Stäng star

Runacademys blogg

Vikten med återhämtningsmål

Publicerad

Du kanske har hört att det är viktigt att äta en energibar, dricka en återhämtningsdryck eller något annat direkt efter ett pass? Det påstås att det är viktigt för att man ska kunna ta åt sig av träningen, det ska förbättra återhämtningen och för att minska muskelnedbrytning. På marknaden finns det idag dessutom väldigt många olika återhämtningsprodukter som ska tas direkt efter ett pass för annars har träningspasset inte någon effekt. Men hur sant är detta egentligen?

Ett glas hallonsmoothie

Anledningen att detta har fått så mycket fokus beror på att forskningsstudier har visat att man tar upp kolhydrater snabbare direkt efter ett pass än om man väntar ett tag. Det gör att glykogendepåerna i våra muskler fylls på snabbare. Detta gör att det är viktigt att få i sig något snabbt efter träning om man ska träna ett till pass samma dag eller inom en kort tid. Men hur viktigt är det egentligen att äta direkt efter passet om det kommer att dröja några dagar innan du ska träna igen?

Att få i sig något direkt efter ett pass är inte alls lika viktigt om det kommer dröja 2-3 dagar till nästa pass. Kroppen kommer nämligen ändå ha tid att både återhämta sig och fylla på glyklogenförrådet innan det är dags att träna igen.

Men är det då inte viktigt för att minska muskelnedbrytningen? Även här har nya studier visat att det snarare är det totala proteinintaget på en dag som är viktig för uppbyggnad av muskelmassan än att man måste äter direkt efter passet.

Tallrik fil med frukt och bär

Immunförsvarets koppling till återhämtning

Men hur är det då med immunsystemet? Är det inte så att man lättare blir sjuk om man inte får i sig något direkt efter ett pass. Det finns något som kallas för Open Window Teorin där det påstås att direkt efter ett pass är man extra mottaglig för sjukdomar då kroppen är i ett sådant nedbrytande tillstånd. Det påstås att det därför är viktigt att få i sig något direkt efter passet för att stoppa nedbrytningen och för att undvika att bli förkyld. Detta är dock enbart en teori som grundar sig på hur idrottare känner sig efter ett pass, men det finns faktiskt inte någon uppmätt ökad infektionsrisk efter ett pass.

Så om du inte har möjlighet att få i dig något direkt inom 30 minuter efter ett pass behöver du inte få panik. Träningen kommer självklart ha effekt ändå. Däremot är det viktigt att fylla på med energi så snart du har möjlighet, men för de allra flesta räcker det att äta nästa huvudmåltid enligt plan. Är du däremot på ett hårt träningsläger, tränar flera pass om dagen eller kört så slut så att du känner dig illamående – då kan det vara bra att få i sig något direkt efter passet för att snart vara redo för ett nytt träningspass.

Lär dig mer om kost & näringslära

Kosten har stor betydelse för din prestation och hälsa. I vår kunskapsbank ger vi tips på hur du får en sund och hälsosam kosthållning. Alla tips kommer från Petra Kindlund som är näringsfysiolog (Kandidatexamen från Karolinska) och expert på kost och näringslära. Är du inte medlem hos oss men vill komma åt våra artiklar, klicka här.


Kommentarer avstängda.