Stäng

Runacademys blogg

Viktiga muskelgrupper för löpare

Publicerad

Det finns omkring 650 – 850 olika muskler i den mänskliga kroppen, beroende på hur man räknar och vilka små muskler man inkluderar. Så hur ska man då i hela världen veta vilka muskler som är bäst för oss löpare att träna?

Det finns som sagt ofantligt många muskler och alla behöver tränas för att må bra. Men här ger vi dig exempel på de viktigaste muskelgrupperna att underhålla för dig som löpare.

Coren

Med corens muskler involverar vi den stabiliserande bålmuskulaturen i vår mage och rygg, men även muskulaturer i bäckenbotten. När vi springer vill vi ha en stabil core samt armar och ben i rörelse riktade framåt. Här har bålen en central viktig roll så det stabiliserar bäckenet så att armar och ben kan röra sig effektivt framåt. På så sätt minskas ineffektiva rörelser vilket hjälper att utveckla kraft framåt.

Vader

Vaderna absorberar mycket av den kraft som uppstår när vi landar i löpsteget. Att stärka upp vaderna är framför allt viktigt för att få till ett bra frånskjut i löpsteget. Detta ger en drivkraft i löpsteget, likt en gummibandseffekt som gör att vi tar oss mer effektivt och energisnålt framåt.

Sätet

Sätesmuskulaturen är viktig för att genera kraft framåt i löpsteget. Sidosätesmusklerna hjälper även till att stabilisera bäckenet när vi landar.

Lårens muskler

Lårmusklerna hjälper till att få benen framåt samt att stabilisera i knäled och höftled när vi springer. Med att stärka upp lårmuskler genom styrketräning ökar vi kroppens muskulära uthållighet i löpningen.

Lycka till med din styrketräning! Är du medlem hos oss rekommenderar vi dig att besöka vår träningsbank med över 100 olika onlinepass du kan köra. Bara att trycka på play så får du tydliga videos och instruktioner.


Kommentarer avstängda.