Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Fördel med att träna med musik

Publicerad

Att träna med musik kan vara en mycket givande och positiv upplevelse, många människor upplever att de blir bättre av att träna med musik av flera olika skäl. Det har även genomförts flera studier och forskningsprojekt som undersökt effekterna av att lyssna på musik under löpning.

Tjej springer och lyssnar på musik

Enligt en genomförd studie av University of Edinburgh, 2021,  kan musik i öronen när man springer vara en nyckelfaktor för att förbättra prestationen hos de som kämpar med mental trötthet. Resultaten av studien visar att löpare som valde att spela sin egen musiklista efter att ha genomfört en utmanande tankeuppgift, presterade på samma nivå som när de inte var mentalt trötta. Detta är ett betydelsefull slutsats då det är den första studien som utforskar hur musiklistor påverkar uthållighetslöpkapacitet och prestation när personer befinner sig i ett mentalt utmattat tillstånd.

Denna forskning visar att musik kan fungera som en effektiv strategi för att övervinna mentala utmaningar under löpning. För löpare som känner sig uttröttade på grund av mental trötthet kan musik vara ett verktyg som hjälper dem att upprätthålla sin prestation och uthållighet. Detta kan vara särskilt användbart under tävlingar eller träningspass där mental styrka och uthållighet är avgörande. Studien betonar vikten av att anpassa musiken till individuella preferenser och mål för att maximera fördelarna för löpare.

Musik ger en bättre prestanda

Många studier visar att musik med en snabb rytm och högt tempo kan öka löparnas prestation. Den upplyftande och energigivande effekten av musiken kan leda till att löpare ökar sin hastighet och uthållighet:

 • Minskad upplevelse av ansträngning: Musik kan minska upplevelsen av ansträngning under träning. Forskning har visat att löpare som lyssnar på musik under träning ofta rapporterar att de känner sig mindre trötta och mindre smärta under aktiviteten.
 • Mentalt fokus och distrahering: Musik kan fungera som en distraktion från träningsrelaterad ångest och smärta. Löpare kan fokusera på musiken istället för att tänka på hur trött de är eller hur långt de har kvar att springa.
 • Tidsuppfattning och tidsfördriv: Musiken kan få tiden att gå snabbare under löpning, vilket kan vara särskilt användbart under längre distanslopp. Löpare upplever ibland att de glömmer bort tiden och känner sig mer underhållna när de lyssnar på musik.
 • Individuell preferens: Den positiva effekten av musik under löpning är dock mycket individuell. Vissa löpare föredrar att springa i tystnad eller föredrar ljudet av naturen, medan andra drar nytta av musikens motivation och rytm.
 • Musikval och tempoförändring: Studier har också visat att välja musik med rätt tempo kan vara viktigt. Musiken bör anpassas till löparens tempo och mål. Snabbare musik kan vara mer fördelaktig för intensiva sprintar medan lugnare musik kan passa bättre för lugnare löprundor.
 • Emotionell upplevelse: Musik kan påverka löparens känslomässiga tillstånd och ge en positiv upplevelse. Låtar med inspirerande texter eller personlig betydelse kan hjälpa till att hålla motivationen uppe.

Om du gillar att träna med ljud i öronen vill vi tipsa dig om våra ljudfilspass. Då får du färdiga träningspass med musik, pepp och ett helt färdigt träningsupplägg direkt i dina öron. Det finns över 100 pass att välja på, det är bara att trycka på play och köra! Vi har även träningsutmaningar kontinuerligt under året där du tränar med ljudfilspass samt utmanar dig själv med bestämda pass under 3-5 veckor. Perfekt för att höja din träningsmotivation!

Musiken påverkar din upplevelse

Att springa med musik kan även vara en givande upplevelse som ger flera fördelar. Här är fem av dem:

 • Motivation och uppmuntran: Musik kan fungera som en kraftfull motivationskälla under löpningen. Upp-tempo låtar med en stark rytm kan sporra dig att öka din intensitet och hålla ett snabbare tempo, vilket kan leda till bättre prestationer.
 • Minskad Träningsångest: Musik kan avleda din uppmärksamhet från träningsrelaterad ångest och obehag. Det kan hjälpa dig att glömma trötthet och fokusera på att njuta av musiken istället för de fysiska utmaningarna.
 • Tidsuppfattning: Musik kan hjälpa dig att uppleva tiden som går snabbare under din löpning. När du har roligt och är engagerad i musiken, kan du känna att du springer längre och snabbare än du egentligen gör, vilket kan vara särskilt användbart under längre löprundor.
 • Stressavlastning: Musiken kan fungera som en avstressande faktor och hjälpa dig att slappna av medan du springer. Det kan vara ett tillfälle att koppla av och rensa ditt sinne från stress och bekymmer.
 • Ritual och rutin: Att ha en specifik spellista eller musik som du lyssnar på varje gång du springer kan skapa en känsla av ritual och rutin. Detta kan vara en positiv sak eftersom det hjälper dig att mentalt förbereda dig för din löprunda och signalerar att det är dags att träna.

Sammanfattningsvis visar forskningen på att träning med musik kan vara en effektiv strategi för att förbättra träningsresultat och prestation. Det är dock viktigt att välja musik som passar din träningsstil och mål. Musiken bör vara en positiv och motiverande kraft som hjälper dig att nå dina mål.


Kommentarer avstängda.