Senaste nytt från Runacademy:

November 18, 2019

Vi förstår att många tycker det är läskigt att ge sig ut när det är mörkt ute och det är lätt att vara rädd för att något ska hända. Men samtidigt kan vi inte låta dessa rädslor att stoppa oss från att springa. Du har ändå rätt till din löpning!

För att minska rädslorna så gäller det att tänka realistiskt. Oftast är det dina egna tankar och föreställningar som du är rädd för. När det blir mörkt är det lätt att inbilla sig saker och en liten fågel kan lätt se ut som ett monster. Det gäller att försöka tänka logiskt och lära sig hantera sina rädslor. Mörkret i sig behöver inte innebära att det faktiskt är farligare. 

Risken för att det ska hända något är ändå minimalt. Det är nog faktiskt en större risk att bli påkörd av en bil för att du inte syns har tillräckligt med reflexer än att någon skulle skada dig i löparspåret. Ju fler gånger du utmanar dina rädslor och ger dig ut desto lättare kommer det att bli.

Börja med att springa i närheten av där du bor och känner dig trygg. Utmana dig sen med att sticka iväg på en längre tur ifrån din komfortzon för varje pass. Ju fler gånger du ger dig ut desto lättare kommer det att bli 🙌

Några ytterligare saker att tips för att du ska känna dig tryggare i löparspåret:

1) Väljer du att springa på upplysta spår och vägar så kommer du knappt märka att det är mörkt ute. Om du är rädd så kan det vara smart att springa på områden där andra brukar att springa så du inte behöver känna dig helt ensam.

2) Om du tycker det är läskigt att springa själv i mörkret så kan det vara smart att ta sällskap. Tillsammans med någon annan så blir mörkret mycket mindre läskigt.

3) När man lär sig att acceptera mörkret så har det ändå en viss charm. Du får en helt annan löpkänsla när du springer i mörker än i dagsljus och det känns rentav som man flyger fram. Mörkret kan även vara vackert med lampor som lyses upp. Lär dig se det positiva i det dystra!

4) Prova springa med pannlampa. Med pannlampa får löpningen en helt annan dimension och det blir helt plötsligt roligt att springa i mörkret. Med hjälp av en bra pannlampa så behöver du inte oroa dig för mörkret och du kan springa varsomhelst och känna dig mycket tryggare. Ett tips är att prova springa en reflexbana som går ut på att jaga reflexer med pannlampan. Det är verkligen en upplevelse.

5) Se till att du syns ordentligt. Som löpare är det farligt att vara ute på gatorna om du inte syns. Reflexväst är ett måste.

Skriv en kommentar:

E-postadressen publiceras inte.

Petras blogg:
Fler inlägg från Runacademy:
Bloggarkiv: