Stäng star

Runacademys blogg

Du behöver ha tålamod

Publicerad

Det finns tyvärr ingen quick-fix när det gäller att komma igång att träna och vi vet att det kan vara extra tufft att komma igång med löpningen när man aldrig tidigare har sprungit. När kroppen inte är van med en viss rörelse, i detta fall löpningen, är det lätt att kroppen säger ifrån och det kommer kännas extra tungt och jobbigt för dig periodvis.

löpare springer tillsammans

När du vill komma igång med löpningen gäller det att ha att ha tålamod. Resultatet av träningen kommer inte alltid med en gång. Det tar tid innan den där känslan av att det känns lätt och härligt att springa infinner sig. Kroppen måste hinna anpassa sig. Ge löpningen tid och du kommer känna av effekterna av träningen vilket då kommer kännas lättare att springa.

Kämpa vidare och ge löpningen åtminstone åtta veckor med 2-3 pass per vecka. Efter dessa veckor kommer du känna att flåset kommer bli bättre och musklerna du arbetar med när du springer kommer bli starkare. Men det gäller att inte stressa eller forcera fram resultaten utan tillåt dig själv att vara på den nivå du är just nu och utgå därifrån.

Lär känna din kropp

Kör man på för hårt i början finns risken att man får en känning någonstans i kroppen. Det är viktigt att inte ignorera dessa smärtsignaler, utan smärta är kroppens sätt att säga att någonting är fel! Att jobba emot kroppen och smärtan kommer enbart förvärra den begynnande skadan. Även om du bara förnimmer en ömhet under ett träningspass bör du vara försiktig. Inget pass är så viktigt att det är värt att riskera en långvarig skada.

Ofta kan ett pass för mycket vara helt avgörande för om du får en långvarig skada eller om det inte blir någonting. Det är därför alltid bättre att ta en säkerhetsdag än att träna med smärta. Springer du med smärta går det sällan över utan det blir snarare värre och värre. Du kan alltså inte “springa bort smärtan”. Vila från löpningen tills det känns bättre och starta sedan upp försiktigt.

Även fast du har ont någonstans är det bra att hålla igång kroppen, det gör att du inte tappar i kondition och styrka. Ofta fungerar det bra att träna styrketräning och även att göra alternativ konditionsträning så som simning, cykel eller crosstrainer.

Det kommer komma jobbiga dagar

När man börjar löpträna är det inte enbart en dans på rosor. De allra flesta får svackor, vissa dagar eller perioder är bättre än andra. Det är just i dessa svackor som det är extra viktigt att man kör på ändå, annars blir det bara jobbigare den dag man vill återuppta sin träning igen. Du får börja om från början igen med den träning som du har byggt upp.

Det finns även en risk att du drar på dig en infektion, tex en förkylning, och tvingas till uppehåll i din träning. Det är alltid tråkigt att behöva stå över ett träningspass när man känner att man är på gång och motivationen är på topp. Men lyssna på kroppens signaler och ta dem på allvar, med en infektion i kroppen ska man inte träna. Känner man att man har en begynnande infektion kan man tjäna på att sätta in en vilodag så det inte utvecklas till något större.

 

Vill du ha hjälp att komma igång med din träning kan vi rekommendera våra löpargrupper som startar den här veckan. Här kan ni träna med oss under veckan:


Kommentarer avstängda.