Stäng star

Runacademys blogg

Energiintagets påverkan på prestationen

Publicerad

Hur pass stor del av din prestation beror på vilken energi du har fått i dig före och under ett lopp? Vi har tagit hjälp av Umara för att reda ut energiintagets påverkan på prestationen.

Tre kvinnor äter energi

Att förstå hur och varför man kan/bör jobba med energi och kosttillskott för att förbättra sin prestation är ett viktigt steg för alla idrottare i jakten på snabbare tider och bättre placeringar. På grund av just detta så har Umara satt ihop några av deras bästa artiklar för att du ska kunna förstå grunderna kring energiintag och hur man planerar, samt jobbar med energiplanering. Läs hela deras energiskola här.

Umara grundades 2013 av Biomedicinarna Tommy Ivarsson och Simon Gustavsson. Umara utvecklar den optimerade idrottsnutrition för att hjälpa dig prestera på din individuella topp. För dig som medlem i Runacademy har du alltid 15% rabatt på Umaras sortiment. Logga in på vår hemsida och ta del av din rabattkod.

Varför ska jag fylla på med kolhydrater när jag tränar?

Du har säkert hört någon van konditionsidrottare säga saker som att ”ingen energi behövs under 4 timmar”, ”riktiga idrottare kör bara på vatten, kolhydrater behövs inte”, ”du måste träna kroppen att använda fettdepåerna”. Devisen ”det funkar för mig” tillsammans med erfarenhet inom idrotten kan väga tungt när man får tips och råd. Men vad säger forskningen egentligen? Varför ska jag fylla på med kolhydrater när jag tränar?

Push the limit, träna på energiintag

Precis som att man optimerar träningen med hårdare intervaller, mer anaerob träning och tävlingsfart inför tävlingssäsongen så kan man ”träna magen” att tåla högre energiintag. Varför behöver man träna på energiintag?

Specificitetsprincipen är ett vanligt begrepp inom träningslära vilket betyder ”du blir bra på det du tränar”. Detsamma gäller för vårt upptag av energi. Kroppen blir bra på det vi utsätter den för. 

Skapa en effektiv energiplan

En välplanerad energiplan eller inte kan många gånger innebära skillnaden mellan att slå nytt personbästa, ta en pallplacering eller att vägga totalt. Det kan kännas komplicerat att planera intaget, speciellt när det börjar pratas om mängd vätska, gram kolhydrater och intensitetszoner. Men det är egentligen inte så komplicerat som du kanske tror. I denna artikel förklarar Umara i detalj hur du skapar din egna energiplan för att alltid komma optimalt förberedd till dina tävlingar. 

Tillskott för optimal prestation vid uthållighetsidrott

Det kan ibland kännas som en djungel med alla olika tillskott som finns på marknaden. Därför har Umara här en guide över de tillskott som det har forskats mest på och som har starkast evidens för en prestationshöjande effekt. Dessa tillskott är Nitrat/Rödbetsjuice, Koffein, Bikarbonat och Beta-Alanin som alla har vetenskapligt bevisade prestationshöjande effekter vid konditionsidrott. Alla dessa tillskott tas inför fysisk aktivitet för optimal prestation. Läs mer här.


Kommentarer avstängda.