Stäng

Runacademys blogg

Fem fördelar med att äta pumpa och recept på smarrig pumpasoppa!

Publicerad

Idag är det Halloween! Då vill många av oss passa på att fira; både att dekorera men också att äta pumpa! Därför listar vi idag fem fördelar för hälsan med att äta pumpa och bjuder samtidigt på ett härligt recept på en Pumpasoppa.

Fem fördelar med att äta pumpa

1) Pumpa innehåller mycket vitaminer
Pumpa innehåller framför allt mycket av vitaminerna A och C. Två viktiga vitaminer för kroppens funktion.

Vitamin A är ett fettlösligt vitamin. Därför får du gärna när du äter pumpa kombinera detta med en fettkälla så som olivolja eller någon god ost för att främja upptaget av A vitamin.

Vitamin är dessutom en antioxidant. Dessutom är A-vitamin viktigt för framför allt synförmågan så vi ser bra ute i löparspåret. Men också viktigt funktion för huden och bygga upp våra slemhinnor i kroppen. Vitaminet finns nämligen med i processen för att bygga upp kroppens alla celler, i cellförnyelsen och celldelning.

Vitamin C är också en antioxidant som kan skyddar kroppens celler mot strålning och vävnadsskada. Vitaminet hjälper också till att främja upptaget av järn från maten.

2) Rik på viktiga mineraler
Framförallt är pumpa rik på mineralet kalium. Kalium har en viktig funktion för nerv- och muskelfunktion, njurfunktion men även för regleringen av blodtrycket. Man kan även hitta en del fosfor och järn i pumpa. Fosfor finns med i kemiska reaktioner i kroppen och framför allt i energiomsättningen i muskelfibrerna när vi förbränner kolhydrater, fetter och protein i kroppen och skapar ATP. ATP är den molekyl som muskelfibrerna kan använda sig av som slutgiltlig energikälla för att skap muskelkontraktioner vid fysisk aktivitet. Även för blodet och syresättningen av kroppen har fosfor en viktig roll då de samarbetar med de röda blodkropparna dit syret binder. Så att få i sig tillräckligt med fosfor/fosfat är viktigt för oss som löpare som är beroende av att få ut mycket syre ut till kroppens arbetande muskler vid löpning.

Järn har också en viktig funktion för oss som gillar att springa då det är med och binder syret i blodet. Men är också en del av viktiga enzymer i kroppen.

3) Rätt säsong för pumpa
Pumpa är i säsong från augusti till januari. I södra Sverige där kan man skörda pumpa långt in på hösten. Därför är det perfekt att äta pumpa nu. Äter du pumpa under våren och sommarhalvåret så behöver vi frakta pumpa från sydligare breddgrader. Så i miljösynpunkt ska vi passa på att äta pumpa nu.

4) Du får mycket mat för pengarna
När du köper pumpa så får du mycket mat för pengarna. Det är en rejäl grönsak som kan få till riktiga storkok med! Den innehåller en del kolhydrater och fibrer vilket gör att den mättar bra.

5) Pumpan är mångsidig
Pumpan kan du använda till mycket. Både som tillbehör och som en egen maträtt i sig. Den är god att ugnsrosta, ha i sallad, göra gryta, paj eller soppa på. Fröna är goda snacks om de rostas i ugnen eller stekpanna med olja och salt.

Recept på smarrig pumpasoppa

Ingredienser till ca 4 personer
1 pumpa till exempel Butternutpumpa ca 1kg
3-4 klyftor vitlök
½ msk chili flakes
3-4 msk riven ingefära
½ msk olivolja
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller hönsbuljong
4 dl grädde
1-2 msk socker
Salt och peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Spara fröna då de skall rostas i panna och toppa soppan med.
3. Lägg pumpan på en ugnsplåt och riv ingefäran över pumpan, pressa vitlök samt strö över chiliflakes. Ringla över olivolja och rör om. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter så att pumpan blir mjuk och fått lite färg.

4. Skölj och rengör pumpakärnorna från fruktkött. Rosta sen pumpafröna i torr stekpanna och tillsätt lite olja i slutet och salta.

5. Koka upp vattnet och tillsätt buljongen. Häll ner pumpan i kastrullen och mixa till en puré.

6. Tillsätt grädde och socker.
7. Låt soppan koka upp och smaka av med salt och peppar.
Ett vitlöksbröd är inte dumt att servera till.

Lycka till!

 

Källor:
Livsmedlesverket
Näringlära för högskolan, Lillemor Abrahamsson, Agneta Andersson, Gerd Nilsson (2013)


Kommentarer avstängda.