Det finns väldigt många myter om löpning som cirkulerar runt omkring oss. Men vad är det som stämmer egentligen? Här tar vi upp, och motbevisar, fem av de vanligaste myterna.
1. Man blir bara skadad av att springa
En vanlig myt om löpträning är att man blir skadad av att springa. Detta gör att många inte vågar prova. Visst händer det att man kan bli skadad men det finns många andra sporter med mycket högre skadefrekvens, t.e.x. bollsporter. I löpning är de flesta typer av skador överbelastningsskador och andelen akuta skador ganska låg. Överbelastningsskador går att förebygga. Med rätt träningsupplägg och styrketräning som hjälper till att stärka upp obalanser i kroppen så kommer din löpning förbli smärtfri.
2. Det är tråkigt att springa
Många tycker att löpning är både tråkigt och enformigt. Ett vanligt misstag är att man alltid springer samma runda i samma tempo. Då blir inte löpningen särskilt roligt eller inspirerande efter ett tag. För att löpningen ska vara roligt är variationen viktig. Det går att variera löpningen i det oändliga. Spring olika typer av intervallpass, backträning, i skogen, vatten, på sand, blanda löpning och styrka, spring riktigt lugnt eller utmana dig i olika tempo.
3. Du måste ha en viss kroppsform för att kunna springa
Många tror att man som löpare måste ha en speciell kroppsform för att kunna springa. Är man ”lite större” så är löpning inget för dig kan man få höra. Vi på Runacademy arrangerar löpargrupper och kan helt klart säga att detta påstående är helt klart falskt! I våra löpargrupper springer många olika typer av människor i olika åldrar och kroppstyper och de alla är lika mycket löpare.
4. Du måste springa lopp
Många som springer känner sig pressade att de måste springa lopp. Att springa lopp passar inte alla. Många kan uppleva prestationsångest eller att det är stressande att springa bland många människor. Att springa ett lopp kan vara ett bra sätt att få ett syfte med sin löpträning och utmana sig själv. Men det är absolut inget måste och du är lika mycket löpare om du väljer att avstå.
5. Du måste springa fort för att löpträningen ska ha någon effekt
Många av oss är vana vid att när vi tränar så ska det vara jobbigt, du ska vara helt slut och svettig efteråt. När det kommer till löpningen så tar många av oss med sig den mentaliteter ut i löparspåret. Som nybörjare i löpningen är det viktigt att ta det lugnt på löppassen. Springer du för fort är det lätt hänt att du blir skadad. Även fast du springer långsamt kommer du få prestationsförbättringar och göra kroppen mer hållbar för löpningens belastning.
Även vana löpare kan göra stora prestationsförbättringar genom att springa i långsamt tempo på träningspassen. Dels blir man bättre på att förbränna fett med mer lågintensiv träning och du stärker även upp senor leder och ligament på ett mer skonsamt sätt genom lågt tempo. Du orkar även mycket mera och kan springa längre distanser genom att ta det lugnare. Med lägre tempo på distanspass blir du heller inte lika sliten vilket kan göra att du kan få ut mera på intervallpassen. Den lågintensiva träningen är också mer återhämtande, stressreducerande och njutbar, precis vad många av oss behöver i den hektiska vardagen.