Stäng

Runacademys blogg

Fokusera på styrketräning i vinter

Publicerad

Många tror att löpning enbart handlar om att ha starka ben, men det är fel. Som löpare behöver du dessutom ha t.ex. en stark core- och ryggmuskulatur för att orka hålla upp överkroppen som hjälper dig att behålla rätt löpteknik även när du blir trött. Därför är det viktigt att komplettera löpträningen med anpassad styrketräning. Det kommer du tjäna mycket på i längden och fördelarna är många.

För att du som löpare ska få in styrketräningen på ett smidigt sätt i din träning vill vi tipsa om vinterutmaningen som pågår v. 5-9. Det kommer att vara en stor variation i alla pass med olika typer av intervaller, löppass varvat med styrka samt renodlade styrkepass. I alla löppass blir du coachad av oss via ljudfiler medan du i styrkepassen coachas genom instruktionsfilmer.

Utmaningen körs helt online under fem veckor där vi kommer utmana dig på 3-4 pass i veckan.

Mer information om utmaningen hittar du här.

Varför bör du styrketräna?

1. Minskad skaderisk

Genom att regelbundet träna styrka minskar du skaderisken. De flesta skador är överbelastningsskador som du får för att musklerna inte är tillräckligt starka för den belastningen som de utsätts för. De vanligaste problemen hos löpare som inte avsätter tid för styrketräning är onda knän, höfter, vader och ländrygg. Allt hänger ihop; har du ett svagt höftparti, frestar det på både knän och ländrygg.

2. Bättre löpsteg

Styrketräning gör även att du orkar hålla upp ett bättre löpsteg och att du får mer tryck i steget. Har du svaga vader och fötter medför det till ett sämre löpsteg vilket leder till överbelastningsskador.

3. Ökad muskelmassa

När man blir äldre minskas muskelmassan och av den anledningen är de ännu viktigare att träna styrka. Du kommer bli en starkare löpare genom att komplettera löpträningen med styrketräning.


Kommentarer avstängda.