Stäng star

Runacademys blogg

Hitta nya sätt att springa i skogen!

Publicerad

Forskning har visat att naturen har en läkande effekt på människor. Stress och psykisk ohälsa minskar, pulsen sjunker och halterna av stresshormonet cortisol minskar. Sambandet mellan hälsa och skog är tydligt, så vi vill uppmuntra er att ge er ut i skogen – varför inte redan idag!


Om man ska vara mer specifik så är det lövskog som ger störst effekt på hälsan. Enligt den forskning som för några år sedan genomfördes av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, så hände det inget med stressnivåerna på de försökspersoner som vistades i barrskog. En förklaring de gav till detta är att lövskogen stämmer mer överens med den ursprungsmiljö som människan haft i det förflutna. En annan är att den biologiska mångfalden är större i lövskog än i barrskog, vilket bidrar till att den mänskliga hjärnan blir mer fascinerad och har lättare att släppa tankar.

En daglig dos lövsus är tydligen precis vad vi behöver för att må bättre, och varför inte med löparskorna på?

Om du inte har för vana att springa i skogen kan det kännas lite bökigt och snårigt att lämna asfalten, men det kan vara riktigt beroendeframkallande när du väl vänjer dig vid att vistas i naturen. Och det finns många roliga sätt att ta sig an skogslöpning!

Något jag har har börjat med är att ge mig ut i skogen med en orienteringskarta och leta kontroller. Jag har märkt att det är ett väldigt roligt sätt att komma på olika stigar och att ta sig till nya ställen. Just eftersom jag är en ganska urusel kartläsare är jag ofta ute i skogen ganska länge och tempot blir lågt och med många stopp. Ett perfekt myspass helt enkelt! Känslan av att hitta en kontroll känns för mig som högsta vinsten på ett lotteri… Jag letar kontroller med Naturpasset som är ett initiativ av Svenska Orienteringsförbundet. I Stockholmsområdet finns det kartor att köpa över flera olika skogsområden och konceptet finns runt om i landet. Värt att testa om du vill ha ett syfte med din skogsrunda!


Ett annat jätteroligt sätt att komma ut i naturen är att leta upp en myr nära dig och dra med ett gäng vänner ut. Myrlöpning är skonsam träning samtidigt som det är pulshöjande och krävande. Räkna med blöta kläder och skor efter passet så se till att antingen ha med dig ombyte om du inte har nära hem.

Sedan vill vi som alltid uppmuntra till att våga lämna elljusspåret och istället hitta de små stigarna. Stiglöpning, eller traillöpning som det också kallas, är krävande då det ofta går i böljande terräng så muskler och hjärta får jobba lite extra. Men du slipper den monotona slitningen på kroppen som t.ex. asfaltslöpning bidar till. Eftersom du måste fokusera på det ojämna underlaget och var du ska sätta fötterna går tiden väldigt fort när du springer i skogen. Varför inte testa att åka ut till ett skogsområde du inte känner till så väl, och välja stigar efter humör och utan någon planerad rutt. Har du med dig din telefon eller GPS kan du alltid lokalisera dig själv och ta dig tillbaka till starten när du känner dig nöjd. Att ”springa vilse med flit” kan vara ett riktigt roligt sätt att springa sin distansrunda på!

Är du är helt ny med stiglöpning får du även chansen i höstens löpargrupper att prova på detta då vi har ett extrainsatt trailpass på schemat!

img_4881.jpg img_4878.jpg

 


Kommentarer avstängda.