När man ska hitta sin mjölksyratröskel är det väldigt viktigt att du lyssnar på din kropp och lär dig tyda dess signaler. Att hitta rätt fart där man ligger precis under sin mjölksyratröskel kan vara riktigt knepigt och kräver ofta att man springer den här typen av pass några gånger. Det finns olika sätt att hitta fram till sin tröskelfart.
Tröskel på Känsla
Man kan beskriva känslan av tröskelfart som ansträngande men att du inte är helt slut. Du ska orka prata ett fåtal ord, men inte kunna hålla en lång konversation. Du bör hålla ett skapligt högt tempo, men det ska ändå kännas kontrollerat och avslappnat. Du ska känna att du kan öka farten om du vill. Känslan när du sprungit klart tröskelpasset är att du skulle kunna fortsätta springa i samma fart. Du ska ha krafter kvar och detta är alltså ingen maxinsats. Det kan ta några gånger innan man hittar rätt ansträngningsnivå och det handlar om att prova sig fram. Hellre att du lägger dig en bit under tröskelnivån än att du går på hårt och drar på dig mjölksyra, i synnerhet i början av passet.
Tröskel enligt Pulszoner
Somliga föredrar att använda sig av pulszoner för att hitta sin tröskelfart. För att detta ska fungera kräver det dels att du har uppmätt din maxpuls – något som du bör göra regelbundet eftersom den förändras genom åren. För att ta reda på din maxpuls kan du göra ett test på en testklinik eller testa det på egen hand. Men kom ihåg att maxpulsen är grenspecifik och att en maxpuls på på cykel definitivt inte behöver innebära det i löpning. Din mjölksyratröskel kan sedan infall någonstans mellan 60-95% av din maximala hjärtfrekvens, beroende på hur tränad du är, men som motionär ligger man oftast mellan 80-85% av maxpuls.
Tröskel enligt Borgskalan
Borgskalan är ett sätt att mäta sin intensitet genom upplevd ansträngningsnivå där man bör landa runt 15-16 på skalan när man springer tröskelpass.
Bilder från tisdagens träningar:
FALUN
HALMSTAD
TÄBY
ESKILSTUNA
FARSTA
GÄVLE
KARLSTAD
LULEÅ
LYCKSELE
MALMÖ
UMEÅ
VÄSTERÅS
VÄXJÖ
ÖSTERMALM