Såhär på årets första dag är vi nog många som kan känna oss lite slitna. Kanske blev det ett, två, eller till och med fem glas Champagne på nyårsfirandet igår?
Med nyårslöften satta vill vi ju gärna starta det där hälsosamma livet redan från dag ett. Men hur är det egentligen att träna dagen efter man druckit alkohol? Behöver man ställa in träningen? Var går gränsen för när och hur mycket man kan dricka utan att det påverkar träningen?
Även om träningen fortfarande kommer att ha effekt när du är bakis kommer alkoholen att bromsa den. Ju mer alkohol du druckit desto större kommer bromsen bli – så tre glas vin är definitivt sämre än ett glas vin. Att tänka att ”skadan redan är skedd” efter ett glas vin är alltså inte hållbart.
Forskning har visat att konditions- och uthållighetsidrottare drabbas relativt lite av alkoholkonsumtion men att kombinationsidrotter som tennis och innebandy är värre eftersom man ska göra många saker samtidigt. För även om alkoholen har lämnat kroppen har vi en försämrad reaktionsförmåga och störst förändring märks i styrka, explosivitet, koordination och precision. För att minska skaderisken dagen efter man druckit alkohol är det klokt att ta en lugnare löp- eller cykeltur istället för aktiviteter som kräver en högre reaktionsförmåga. Det man också har sett i forskning är att förmågan att bygga muskler försämra. Detta beror på att hormonnivåerna i kroppen sänks, alltså vårt testosteron, och detta behövs för att bygga muskler.
Så ha inte dåligt samvete för gårdagens fest, men innan du ger dig ut på dagens träningspass kan det vara bra att kika på dessa punkter kring sambandet mellan alkohol och träning:
- Att träna är alltid bättre än att inte träna. Alkoholen och ev. bakfylla är ingen ursäkt för att hoppa över träningen. Ingen bevisad skada sker på kroppen så länge du är frisk i övrigt.
- De negativa effekterna av alkohol fungerar i ett dos-respons förhållande; alltså, ju mer du dricker desto sämre är det för träningseffekten.
- Välj vilket typ av pass du kör dagen efter du druckit alkohol. För att minska skaderisken är en lätt löprunda är att föredra framför något hårt pass som bryter ner kroppen.
- Sömnen påverkas ofta negativt av alkoholintag och är en av anledningarna till att vi mår dåligt dagen efter. Försök därför i högsta möjliga mån ta igen den förlorade sömnen så snart som möjligt.
- Eftersom alkohol fungerar uttorkande blir vätskebalansen i kroppen rubbad – se till att återställa den genom att dricka mycket vatten och, vid behov, en vätskeersättningstablett (t.ex Resorb)