Stäng

Runacademys blogg

Många löpares svaga sida – rörligheten!

Publicerad

Rörlighetsträning är något som många löpare inte direkt hurrar över. För många är den enda rörlighetsträningen lite snabb stretch efter ett löppass. Att stretcha lite kort är bättre än inget alls. Det känns skönt i stunden att stretcha lite kort men det ger inte särskilt god effekt på ökad rörlighet på sikt. Många löpare är stela och det är kanske därför rörlighetsträningen inte blir gjord, det är ju inte lika kul att träna något som man är dålig på…

Men hur tränar man rörlighet?

Det finns flera olika sätt att träna rörlighet. Det vanligaste är som nämnt ovan stretching. När man stretchar står man i en position där man statiskt håller en viss muskel och led i ett ytterläge. Ett annat sätt att träna rörlighet till exempel dynamisk rörlighetsträning där man aktiverar musklerna och i rörelse för musklerna till ytterlägen. Båda sätten förbättrar rörlighet. För att träningen ska ha effekt är det viktigt att man avsätter tid och gör varje rörlighetsövning i minst 30 sekunder.

Varför ska du som löpare träna rörlighet?

Har du god rörlighet i musklerna kan vi utnyttja musklernas fulla funktion. Vi kan springa med en bättre löpteknik och undviker många olika typer av skador. Känner vi oss inte stela känns det även bättre att springa och löpningen blir då roligare.

Vill du lära dig mer om rörlighetsträning? Den här veckan ska vi på våran medlemssida fokusera lite extra på rörlighetsträning. Vi kommer fördjupa oss i ämnet och ge tips på olika övningar som är bra att lära sig som löpare.

Bli medlem här!


Kommentarer avstängda.