Stäng star

Runacademys blogg

Runstreak – kan det vara något för dig?

Publicerad

För att få till sin träning är det populärt att sätta upp mål eller vara med i utmaningar. Speciellt under det här året då alla arrangerade lopp lyst med sin frånvaro. Att göra en runstreak är ett exempel på en utmaning som är populärt att göra för att få till en aktiv vardag.

Är du nyfiken på hur en runstreak fungerar, har du funderingar på att testa detta eller är du möjligtvis själv redan inne i en runstreak? Här reder vi ut begreppet och tar upp lite tankar och idéer kring en runstreak.

Vad är en runstreak?
En runstreak innebär att du springer varje dag. Det behöver inte var långt eller snabbt, men för att officiellt kunna räknas in i din runstreak ska sträckan vara minst 1,6 km, d.v.s. en engelsk mile.

Kan alla göra en runstreak?
För att kunna genomföra en runstreak rekommenderar vi att du har sprungit en del innan för att din kropp ska klara av den ökade belastningen. Med fördel ska du redan i dagsläget springa några gånger i veckan och inte ha några skadekänningar. Det är sedan viktigt att inte öka på kilometermängden för mycket utan ta hellre korta, lugna löpturer i början.

Det är ju inte någon som har sagt att man inte får hitta på sin egen runstreak. Vad passar in i ditt liv just nu? För dig kanske en runsatreak just nu innebär att bara byta om och ta sig ut varje dag?

Runastreak vs. träningsstreak?
Om du känner på dig att din kropp kanske inte klarar av belastningen av att springa varje dag kan vi rekommendera en träningsstreak, dvs att du gör någon form av fysisk aktivitet varje dag men inte nödvändigtvis enbart löpning. För att hålla dig skadefri är det är alltid bra att komplettera din löpning med styrketräning och rörlighetsträning.

Fördelar med runstreak
– Blir en vana: Att göra en syssla varje dag skapar en vana och och löpningen bli en naturlig del av din vardag.
– Träningen blir av: Även fast motivationen inte är på topp blir träningen ändå av, då du inte vill bryta din runstreak.
– Alla kan göra det: Sätt upp din egen runastreak med dina egna mål och efter dina egna förutsättningar.
– Du blir starkare: När dina muskler, senor och skelett får daglig belastning, i lagom stor dos, så gör det så att du får en starkare och hållbarare kropp.

Nackdelar med runstreak
– Känn efter hur kroppen mår: Din runstreak är inte viktigare än din hälsa så träna inte om kroppen inte känns 100% bra.
– Träna inte vid skadekänning: Har du skadekänningar i kroppen ska du INTE springa utan då är det bättre att ta några dagar ledigt. Annars är risken stor att du får en långdragen skada vilket innebär längre träningsuppehåll.
– Lätt att överbelasta kroppen: Även om du springer varje dag så måste du tillåta din kropp att vila, eftersom träningen i sig är nedbrytande. Därför är det viktigt att ta en ”vilodag” på en eller flera av veckans dagar och då enbart springa 1,6 km och i lugn fart. Bara för att det är en kort distans innebär det inte att du måste maxa löprundan!

Ett annat förslag är att du förlägger en löptur t.ex.på måndag morgon och sedan inte springer förrän på tisdag kväll, vilket ger kroppen mer tid för återhämtning.


En kommentar
  1. Krävs det inte ett visst antal dagar för att räknas som en runstreak? Minst 100?