Stäng star

Runacademys blogg

Så blir du en bättre löpare på milen

Publicerad

Att springa ett 10 km-lopp är en utmaning som kräver uthållighet och förberedelse. Men om ditt mål är att slå din tid och springa snabbare, finns det några strategier som kan hjälpa dig att nå dit.

kom igång med löpning

Att bli en bättre löpare på milen handlar om mer än att bara öka din kondition. Det handlar också om att ha rätt teknik och att träna på rätt sätt. Här är tre tips som kan hjälpa dig att förbättra din prestation på milen:

Träna intervallträning

En av de bästa metoderna för att förbättra din hastighet är att träna intervallträning. Det innebär att du springer snabbt under korta perioder, följt av perioder av återhämtning. Intervallträning ökar din uthållighet och styrka i benen och förbättrar din syreupptagningsförmåga, vilket hjälper dig att springa snabbare på lång sikt.

Ett tips på intervallpass är 70/20-intervaller. Passet går ut på att du springer i en lite högre fart än den fart du strävar efter att hålla på milen i 70 sekunder, sedan får du vila i 20 sekunder innan det är dags att springa igen. Eftersom vilan är kort och du springer i ett högre tempo under intervallen kommer din puls att vara hög genom hela passet. Det här är ett jättebra pass för att förbättra din kondition men även få lite fart i benen.

Kör passet i två set med en längre serievila på 3 minuter mellan serierna. Du springer 6×70/20, sedan vilar du alltså i 3 minuter innan du upprepar 6×70/20. Du springer alltså 6 stycken 70s intervaller med 20s vila mellan varje intervall. Efter 6 stycken intervaller vilar du i 3 minuter och sen gör du 6 stycken till.

Vill du ha mer tips på intervallpass samt ett träningsprogram anpassat för just dig och ditt mål? Bli då medlem på våran onlineträningssida, läs mer om den HÄR!

Två stycken tränar utomhus

Styrketräning för benen

Förutom att träna löpning kan du också inkludera styrketräning i ditt träningsprogram. Fokusera på att träna benen, eftersom starka ben kan hjälpa dig att springa snabbare och minska risken för skador. Några exempel på benövningar är utfall, squats och leg press. Träna också på att balansera din kropp, det är viktigt att ha en stabil kärna.

Fokusera på din löpteknik

Att ha rätt löpteknik kan göra stor skillnad när du försöker att springa snabbare. Fokusera på att ha en hög frekvens (stegfrekvens), det vill säga att du tar många små steg istället för färre stora steg. Detta kan hjälpa dig att förbättra din löpekonomi, springa mer effektivt och minska risken för skador. Tänk också på att hålla en rak, neutral hållning, slappna av i skuldrorna och se till att landa under kroppen.

Om du vill förbättra din löpteknik är det bra att göra löpskolningsövningar, perfekt att lägga in som en del i din uppvärmning. Ytterligare kan det också vara bra att träna på att springa på olika underlag, som sand, gräs eller backe.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan du träna intervaller för att öka din hastighet, inkludera styrketräning i ditt träningsprogram och fokusera på att ha en bra löpteknik. Med dessa strategier kan du förbättra din prestation och springa snabbare på 10 km. Kom ihåg att träning tar tid och att du inte kommer att se förbättringar över natten. Men med tålamod och ihärdighet kommer du att nå dina mål. Glöm inte att också ha kul och njut av löpningen!


Kommentarer avstängda.