Stäng star

Runacademys blogg

Så får du in träningen i vardagen!

Publicerad

Att få till träningen i vardagen är inte alltid helt lätt. Vi har ofta många andra åtaganden i vår vardag som gör att träningen prioriteras bort. För att fortsätta utvecklas krävs träning och för att skapa ett hållbart träningsschema krävs att det fungerar med resten av ditt liv. Men hur ska man få till träningen när det känns som att tiden inte riktigt finns där?

Det finns lösningar med fokus på planering och förberedelse som gör att det går att få till bra kvalitativ träning trots lite tid. Här kommer tips från oss på Runacademy som hjälper dig att få till träningen i vardagen


Planera din träning

Att ha en plan över vad du ska träna, samt hur och när träningen ska utföras gör det mycket enklare. Ett tips är att ha framförhållning och planera upp kommande veckas träning i veckoslutet exempelvis genom en stund på söndagskvällen. Planerar du din träning är det även större chans att den blir av!

Prioritera dina nyckelpass

Dina nyckelpass är de pass som är viktigast för din utveckling. Har du en vecka då du har ont om tid för träning skriv ner vilka pass som är viktigast att få till. Prioritera sedan de passen. För att utvecklas i löpningen är variation viktig. En tumregel är att försöka få till ett tuffare intervallpass, ett lättare joggingpass och ett styrkepass per vecka. För att bli snabbare är intervallträning viktig. Ett sätt att se till att intervallträningen blir gjord kan förslagsvis vara att anmäla sig till någon av Runacademys löpargrupper som startar i mars där vi kör ett intervallpass tillsammans varje vecka.

Förbered träningen dagen innan

Att förbereda träningen gör att det blir mycket smidigare att komma iväg på träningen och du sparar tid. Ett tips är att kvällen innan packa din träningsväska eller lägga fram dina träningskläder så kommer du snabbare iväg och du hinner inte ångra dig.

Spring istället för att åka kollektivt eller ta bilen

Att löppendla är ett bra sätt att få till träningen när det inte finns mycket tid över. Har du långt till jobbet kan du hoppa av några stationer tidigare och springa sista biten.

Träna på lunchen

Har du en timmes lunchrast går det att få till effektiv och bra träning på bara 30 minuter. Exempel på effektiva löpintervallpass är några backintervaller på exempelvis 2x5x30 sekunder backlöpning, där du går nerför backen mellan intervallerna och har en serievila på 1.2 minut. Tabata-intervaller är också snabba och effektiva intervaller där du springer 20 s och vilar 10 sekunder mellan varje intervall totalt 8 gånger. Upprepa denna serie 1–2 gånger med 1-2 minuters serievila.

Runacademy medlemssida finns även massvis med korta effektiva träningspass på bara 20 minuter!

Träna på morgonen

Att träna det första man gör på morgonen är ett bra sätt att få till träningen och få den gjord med en gång. Men ska du köra ett hårdare pass på morgonen se till att få i dig något att äta innan så att du inte tränar på tom mage.

Träna med familj, vänner eller dina barn

Ett annat sätt att få till träningen är att göra den tillsammans med andra. Det är mycket större chans att träningen blir gjord om man bokat upp en tid och plats för att träna. Dessutom är det ett kul sätt att umgås på. Varför inte träna tillsammans med barnen? Ett styrketräningspass med kroppen som belastning hemma i vardagsrummet till härlig musik kan alla hänga med på. På Runacademys medlemssida har vi färdiga styrkeprogram via vår träningsbank där du kan träna var du vill när du vill tillsammans med instruktör.

Kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av

Även om du har bara 10 minuter över för träning är det bättre att springa i 10 minuter än att inte träna någonting alls.


Hur brukar du göra för att få in träningen i ditt livspussel? Kommentera gärna och ge oss dina bästa tips!


Kommentarer avstängda.