Stäng star

Runacademys blogg

Så kan du hantera din prestationsångest!

Publicerad

Känns det ibland ångestladdat att springa ett lopp eller att utföra ett träningspass? Känns pressen helt enkelt för hög? Kommer pressen utifrån eller från dig själv?

Här ger vi dig tipsen på hur du kan minska din prestationsångest.


Fördelen med att ha ett mål med sin träning är att det blir mycket lättare att motivera sig. Det är annars lätt att hitta ursäkter till att inte träna och enbart göra det som känns bekvämt. Att göra det där lilla extra är svårt att få till.

Nackdelen med att sätta mål och jaga tider på till exempel tävlingar är att det lätt kan skapa prestationsångest. Det gör att löpningen då enbart blir kopplad till prestation och om du inte springer fort så känns det heller inte kul. Detta gör tyvärr att många slutar springa. Men det finns ingen löpare där ute som alltid är på topp eller som springer snabbare i varje lopp. Om man låter prestationskraven ta över kommer det på sikt att leda till att glädjen i löpningen försvinner.

Som löpare är det därför viktigt att hitta andra saker i löpningen som ger kickar och motivation än att enbart haka upp sig på prestationen. För spelar egentligen resultaten så stor roll i det långa loppet? Förmodligen är det inte det som du i första hand kommer att minnas. Det är snarare stämningen under loppet och alla träningspass på vägen till målet där du bygger upp en stark, uthållig och frisk kropp som du kommer bära med dig.

prestationg-470x264


Sju tips hur du minskar prestationsångesten

1) Spring på känsla!
Hur det känns i själva löpningen är oftast viktigare än hur fort det går. Känns det lätt, fint och som att du flyger fram på vissa träningspass men att det kanske inte går så fort som du hade tänkt dig? Njut av den känslan och så spelar det ingen roll att du springer långsammare än du brukar. Lär dig lyssna på kroppen, hitta löparrytmen och njut när steget bara går lätt utan att du knappt behöver anstränga sig. Lämna löparklockan hemma ibland så du inte hela tiden behöver haka upp dig på tider. Lär dig känna din kropp istället.

2) Du tävlar för att det är roligt
Innan varje lopp tänk på varför du egentligen gör detta. Det är ju inte någon som har tvingat dig att stå där på startlinjen och ingen kommer att anklaga dig om det inte skulle gå bra. Du har alltså inget att förlora. Tänk därför : ”Det här gör jag för att det är roligt, ingen som har tvingat mig att genomföra loppet utan gör det helt för min egen skull. Nu ska jag se till att ha skoj”. Vi springer ju faktiskt loppen för att det ska vara roligt så se till att också njuta av stämningen. Oftast springer vi bättre när vi sänker kraven.

3) Det är inte bara tiden som avgör om du gjort en bra prestation
Det är så lätt att bara haka upp sig på tider i ett lopp. Om sluttiden är dålig så var allt värdelöst. Detta trots en härlig stämning, fint väder och fin bana. Det kan också vara så att kroppen protesterade men att du ändå krigade dig i mål, bara det är en seger i sig. Du kanske denna gång lyckades att springa ett mer taktiskt bättre lopp där du höll jämnare tempo. Då är det också bra. Eller banan kanske var mycket tuffare och du orkade ändå springa uppför alla backar? Eller att förberedelserna inte alls varit bra och ändå höll du ihop loppet bra hela vägen? Det är inte bara sluttiden som avgör om du har gjort ett bra lopp eller inte.

4) Se det positiva i varje lopp
Du tjänar ingenting på att trycka ner dig själv och tycka att du är värdelös för att tiden blev mycket sämre än vad du hade hoppas på. Det kommer enbart göra att glädjen försvinner. Försök istället se något i loppet som du gjorde bra, det finns alltid något du kan lära dig och se som något positivt.

5) Prova springa ett traillopp.
När du springer traillopp så kan du inte jämföra tider. Alla lopp i skogen ser olika ut och du kan inte jämföra dina tider med något annat. Här kan du få tävla kravlöst utan stor prestationsångest. Detta är bra för dig som blir stressad av att jaga tider.

6) Du springer enbart mot dig själv
Ingen annan kommer egentligen bry sig om hur fort du springer. Varför ska du då haka upp dig så mycket på det? Sluta därför oroa dig för vad andra tycker och tänker. Du springer bara för din skull och det är bara intressant att jämföra sig mot sig själv.

7) Målet måste inte vara att tävla!
Du måste inte tävla för att motivera dig att träna. Det är något du enbart behöver göra om det känns roligt, annars finns det ingen mening med det. Det finns många andra mål som du kan göra t.ex. klara av någon av våra träningsutmaningar. Det viktigaste är att du hittar något som driver och motiverar dig och som känns roligt. Det måste inte vara att jaga tider.


IMG_5339-0.JPG

 


Kommentarer avstängda.