Stäng star

Runacademys blogg

Därför är det viktigt att köra styrka som löpare!

Publicerad

Som löpare är det så lätt att hoppa över styrketräningen. Man vill ju bara springa och att köra styrka är inte alls lika roligt. Det känns inte heller så inspirerande att stänga in sig i ett trångt gym när man kan vara utomhus och springa. Om man sedan vill bli bättre löpare så borde det väl också vara löpningen som man ska prioritera?

Men sanningen är att de flesta löpare faktiskt skulle bli bättre om man byter ut ett löppass mot styrka. Nu i höst när det inte är så mycket fokus på tävlingar så är det extra bra tillfälle att bygga upp kroppen från grunden med just styrketräning.

Här kommer några anledningar till varför styrka är så viktigt!

1. Du får en bättre hållning och effektiva löpteknik
Är du svag i framförallt bålen, höfter, vader så kommer du ha mycket svårare att hålla upp löpsteget när du blir trött. Med mer styrka kommer du orka springa mer ekonomiskt och därmed snabbare.

2. Du blir starkare
Styrketräningen leder så klart till starkare muskler som i sin tur ger ett bättre frånskjut i steget. Det gör att du helt enkelt blir ännu snabbare!

3. Du får mer muskler
Löpare är ofta rädda för att köra styrka då de tror att de ska bli tunga som löpare något som inte är helt sant. Det krävs nämligen väldigt mycket styrketräning för att du skulle gå upp såpass mycket i vikt att det skulle ha en negativ påverkan. Snarare hjälper styrketräningen dig att få en högre procentuell muskelmassa och därmed hjälper till att få en lägre fettprocent. När vi dessutom blir äldre minskar muskelmassan och då är det därför ännu viktigare med styrketräning.

4. Du minskar risken för skador
De flesta skador vi får som löpare är överbelastningsskador som beror på försvagade muskler. Genom att stärka upp kroppen minskar du risken för skador.

5. Du får en mer balanserad kropp.
Många av oss är obalanserade i kroppen där vi t.ex. är starkare i ett ben än i det andra. Med styrketräning balanserar vi upp kroppen och blir mer jämlik, vilket påverkar både löpsteget och minskar skaderisken.

6. Du får mer variation i träningen.
För att bli bättre som löpare så är variationen på träningen oerhört viktig. Gör du alltid samma sak kommer du inte bli bättre. Genom att lägga in styrketräning som en del i din träning så varierar du träningen mer vilket ger en ytterligare belastning och större utveckling på träningen.

7. Du kommer uppskatta löpningen ännu mer!
Styrketräning är inte alltid så rolig, men det måste ändå göras. Tänk istället på hur mycket mer du kommer att uppskatta löpningen när du blir tvingad att köra många andra mindre roliga pass!

8. Du måste inte gå på gym
För att styrketräningen ska ge effekt måste du inte gå på ett gym för att lyfta vikter. Det är minst lika bra att köra med enbart kroppen som motstånd om inte till och med bättre. När du gör övningar i maskiner jobbar du mestadels med en muskelgrupp åt gången vilket blir väldigt olikt löpningen. När du gör övningar med hela kroppen blir det träningen mer funktionell och mer lik själva löpningen där musklerna får samarbeta.

9. Styrketräningen blir roligare med oss!
Vill du få tips på nya spännande styrkeövningar och kunna köra styrkan hemma utan att behöva gå till något gym? Då hittar du det i vår träningsbank på vår medlemssida. Där hittar du över 40 olika styrkepass för alla nivåer. Vi coachar dig genom hela passet tillsammans med peppande musik.

10. Vill du köra styrketräning på plats med oss?
Då ska du hänga med i vår uppbyggnadsträning för löpare som startar 20 oktober. Under 6 fredag morgnar coachar och peppar våra ledare Johanna och Therese dig i styrketräning anpassat för löpare. Träningen hålls till i Liljeholmens idrottshall på fredagar klockan 07:00.

Så glöm nu inte bort att köra den viktiga styrketräningen!

(null)
På vår medlemssida hittar du över 40 olika styrkepass.


Kommentarer avstängda.