Stäng star

Runacademys blogg

Sulor för löpare – kan det hjälpa vid skador?

Publicerad

När vi springer tar våra fötter upp stor belastning. Felbelastning av fötterna kan inte bara leda till smärta i foten utan även i knän, höfter och rygg. När vi springer är det vanliga att vi har en pronation vilket gör att foten roterar/sviktar lite inåt när vi landar för att dämpa stöten som uppstår när foten kommer i kontakt med underlaget.

Camp pro

Beroende på fotens individuella uppbyggnad kan vi ha en pronation eller en supination. De flesta har en pronation och det är bra men ibland blir denna rörelse för stor och då kallas det för en överpronation. En överpronation är alltså en överdriven rörelse inåt av foten och leder till ofördelaktig belastning på kroppen som i sin tur ofta leder till smärta eller skada som följd. Det finns också de personer som har en supination, vilket gör att foten roterar utåt (onaturlig rörelse), men det är mindre vanligt. Man måste inte ha besvär för att man har en överpronation eller en supination men risken för överbelastningsskador ökar. Fram för allt vid snabba och ovana upptrappningar utav belastning på kroppen som tex när man börjar träna med samma intensitet och på samma distans efter ett uppehåll.

Vi har pratat med Andreas Liljemark på Camp Pro i Hornstull om just sulor för löpare och rättat ut några vanliga funderingar kring hjälpmedlet.

Vem kan tänka sig behöva sulor för löpare?

En person som har en överpronation eller annan felställning i foten får ofta hjälp utav inlägg eller fotbäddar (individuellt anpassade inlägg gjorda utav en ortopedteknisk verksamhet). Viss pronation (inåtrörelse) är bra men är pronationen för stor ökar risken för smärtor och överbelastningsskador.
Har du en skada fungerar ofta fotbäddar och inlägg som ett bra komplement till annan behandling. Beroende av vilka skor du använder dina inlägg i blir resultatet därefter. Därför är det viktigt med individuellt utprovade skor för att få maximal hjälp från dina inlägg.

sulor för löpning

Vad är fördelarna med ett inlägg i skorna?

Du kan ha ett inlägg både i förebyggande, stabiliserade och stötdämpande syfte men också för en bättre komfort i dina skor. Ett inlägg kan också bidra till att du minskar risken för överbelastningsskador. Befintliga sulor som ligger i löparskor är bara en platt och mjuk komfortsula. Med ett individuellt anpassat inlägg får du optimal support och tryckfördelning för just dina fötter.

Har du en felställning i foten och vristen kan detta korrigeras på rätt sätt med individuellt anpassade inlägg. Dessa inlägg lindrar dina besvär på ett effektivt sätt men fråga alltid en sakkunnig för korrekt rekommendation.

Vilka löparskador kan lindras av inlägg i skorna?

Inlägg lindrar många typer av skador men de vanligaste skadorna för just löpare är löparknä, vadbesvär, benhinneinflammation, hälbesvär så som fettkudde, hälsporre, plantar fasciit och hälsenebesvär. Även framfotsbesvär som Mortons neurom och Hallux Valgus avhjälps normalt mycket effektivt med rätt inlägg.

Om du har känningar kan du först testa att göra några förebyggande åtgärder hemma själv för att se om det hjälper att minska din smärta.

Vad finns det för olika inlägg?

Det finns färdiga prefabricerade inlägg man kan köpa direkt över disk. Men det bästa är att göra individuella fotbäddar efter 3D-scan eller gipsavgjutning med just dina fötter som mall. Det finns också mindre och enklare inlägg som kilar och hälkoppar för mer specifika skador och akut hjälp.

sulor löpning

Vad ska man tänka på när man börjar använda inlägg?

Det är viktigt att du får ett inlägg som är utvalt och anpassat för dig och dina behov. Ta därför hjälp av kunnig personal vid ditt köp.

När du har fått dina nya inlägg ska du ta det lite lugnt dom första dagarna för att muskulaturen och lederna i fötterna ska vänja sig vid omställningen. Det är inte att rekommendera att ge sig ut och springa en mil det första man gör. Det krävs en viss invänjning för de flesta men tiden det tar för att vänja sig varierar utifrån vilken problematik man sökte hjälp för.

Viktigt att tänka på att skorna som du vill använda inläggen i ska ha en uttagbar innersula (finns normalt alltid i löparskor) och att formen på skorna inte får avvika för mycket från fotens ursprungliga form samt att inläggen passar skorna på längden (för små skor = väldigt vanligt förekommande).

Camp Pro i Hornstull kan du få hjälp med utprovning av både individuella fotbäddar och inlägg så att du får bästa möjliga effekt. Som medlem i Runacademy har du 20% rabatt på alla produkter i butiken på Hornsgatan 164 (T-Bana Hornstull). De erbjuder även 20% rabatt på behandlingar.

Om du vill ha mer tips rekommenderar vi dig att läsa de skaderelaterade artiklarna som finns i vår Kunskapsbank. Är du inte medlem, klicka här.

I filmen nedan visar Andreas på Camp Pro olika varianter av inlägg samt vi får även följa med på Camp Pro hur det går till när man skapar personliga fotbäddar.


En kommentar
  1. It’s going to be end of mine day, but before finish I
    am reading this impressive paragraph to increase my
    knowledge.

    My site daftar slot633