Stäng star

Runacademys blogg

Tänk på när du lär dig ny löpteknik

Publicerad

Den här veckan har vi kört igång vårens löpargrupper, så skoj! Alla nya deltagare i löpargrupperna har denna vecka fått jobba med sin löpteknik. Här kommer några tips att tänka på när du börjar öva in en ny löpteknik.

löpteknik övningar

1) Starta successivt

När man börjar med nya rörelser som kroppen inte är van vid så gäller det att starta försiktigt och öka belastningen successivt. När du springer på ett annat sätt så kommer nämligen andra muskler att få jobba som kroppen inte är van vid. Framförallt så kan du känna att det tar mer i vaderna.

Det är därför väldigt viktigt att du ökar successivt med träningen och att du inte kör lika ofta och lika många turer med den nya tekniken som du brukar. Det är bättre att du springer kortare turer eller att du under ett pass fokuserar lite extra på tekniken under några delar av turen. Om vaderna känns väldigt trötta och stumma har du troligtvis gått på lite för hårt och då är det viktigt att lyssna på kroppen och inte forcera framåt för mycket. Första två veckorna är det viktigt att vara extra försiktig.

2) Nöt den nya tekniken

För att få in den nya tekniken så är det bra att påminna sig själv om löptekniken, till exempel genom att fokusera på en del i taget under passet. Det är viktigt för att tekniken ska sätta sig i muskelminnet och på sikt sitta där mer naturligt.

Om du joggar en tur på 40 min så kan du dela upp det och under 5 min tänka extra på tekniken och göra det under 3 tillfällen under löpturen. Du behöver dock inte springa fortare utan håll samma tempo. Tillslut kommer du inte behöva tänka lika mycket på tekniken utan den kommer av sig själv. Ha tålamod!

3) Komplettera träningen med styrketräningen

För att orka hålla upp löpsteget under en längre sträcka så gäller det att ha styrka i musklerna som klarar av det. Framförallt är det viktigt att vara stark i bålen, vader, höfter och baksida lår. På vår onlinesida hittar du mängder av olika styrkeprogram i vår träningsbank. Det är bra att du får in minst ett styrkepass i veckan.

4) Hå tålamod!

För att förbättra sin löpteknik så får du räkna med några veckors övning innan det börjar att sätta sig lite mer naturligt och då gäller det att du även jobbar med tekniken flera gånger i veckan. Löpteknik är något som du sedan  jobbar med kontinuerligt och utvecklar hela tiden. Vi rekommenderar att du därför fortsätter att köra löpteknikövningar minst en gång i veckan.

Vill du också vara med i vårens löpargrupper men inte anmält dig än? Lugn, det finns fortfarande plats. Anmäl dig här.

Lycka till med din teknikträning! På vår onlinesida och i vår kunskapsbank hittar du många bra träningspass och tips som förbättrar din löpteknik. Vi har även en löpteknikkurs online för dig som vill fördjupa dig ytterligare.

Här hittar du alla våra orter:


Kommentarer avstängda.