Stäng

Runacademys blogg

Unna dig en viloperiod från träningen!

Publicerad

För de allra flesta är nu tävlingssäsongen över och man har förhoppningsvis nått sina mål för säsongen. Då är det lätt att känna en motivationsdipp då man inte har några konkreta mål kvar för säsongen. Kroppen kan kännas tung och trött efter all träning och alla tävlingar som varit, och även mentalt kan man uppleva en trötthetskänsla.

Då är det viktigt att ta en viloperiod från träningen för att ge kroppen en chans att återhämta sig ordentligt samt att du ska samla kraft mentalt för att orka fortsätta träna hårt framöver. 


Måste jag vila helt från träning?

När du tar en paus från träningen så innebär det inte att du ska vara helt stilla och inte röra dig någonting. All motion är bra och det är aldrig hälsosamt att vara helt still. Däremot så ska du släppa krav och måsten samt att du inte behöver planera och strukturera träningen så noggrant under denna period. Prova gärna nya aktiviteter som simning, cykling eller ta sköna skogspromenader. Fokusera gärna extra på att få med vardagsmotionen som att gå till jobbet, ta trapporna istället för hissen och sitt inte still för länge. Vardagsmotionen har större betydelse än vad du tror. Under viloperioden bör du inte vila helt från fysisk aktivitet längre än en vecka.


Hur lång ska en viloperiod vara?

Hur länge du vill ta en paus från hård träning är så klart individuellt men för många elitidrottare brukar säsongsvilan vara omkring 2-4 veckor. Det är viktigt att den blir så pass lång att du känner energi och lust att komma tillbaka till träningen. För motionärer som tränar mer sporadiskt är det inte optimalt att ta för lång vila eftersom risken är att man kommer ur den rutin man haft och tappar gnistan. Så fortsätt gärna träna, men gör träningen kravlös, oplanerad och rolig! För dig som tränar med våra löpargrupper räcker det under viloperioden att köra intervallpasset med oss en gång i veckan, kanske väljer du en annan grupp än normalt, och unnar dig lugna och sköna joggingturer eller skogspromenader utöver det.


Hur ska jag tänka mentalt under viloperioden?

En viloperiod innebär ju att ge ny kraft till kroppen såväl som till hjärnan. Under denna tid är det perfekt att reflektera över hur säsongen har gått, lyft fram det som har gått bra och varför, men även vad som har funkat mindre bra och om det finns någon anledning till det som du kan undvika nästa säsong. Kanske är det även läge att börja fundera över vilka mål du har inför nästa säsong, både långsiktigt och mer kortsiktigt. Vilka lopp vill du springa? Kanske är det läge att boka in en inspirerande träningsresa?


Kommer jag inte tappa mycket form?

Konditionen kommer att försämras om du inte utsätter kroppen för någon större belastning och vilar helt. Om du däremot håller igång och tränar sporadiskt så kommer du inte förlora särskilt mycket. Även om du blir i något sämre form under denna period så kommer du snabbt ta ikapp det när du har ett större sug och driv på att träna. Kroppen tar nämligen åt sig träningen bättre om du är återhämtad så efter en längre viloperiod får småskador chans att reparera sig helt. Om du enbart vilar en vecka från träning så kommer det inte påverka din kondition särskilt mycket.


Vad väntar efter viloperioden?

När det väl är dags att komma igång med träningen igen så kan det kännas lite segt och trögt till en början. Se därför till att ta det lite lugnare första veckan och se det mer som en ”kom igång” vecka. Lyssna på kroppen och gläds åt att vara igång med träningen igen!

Det som följer efter viloperioden är en uppbyggnadsperiod när man fokuserar på att stärka och bygga upp kroppen från grunden. Nästa vecka kommer vi att fokusera på detta på vår medlemssida liksom i våra löpargrupper. 

rest-day

 


Kommentarer avstängda.