Stäng star

Runacademys blogg

Varför gör man löpskolning?

Publicerad

I våra löpargrupper börjar vi alltid träningarna med uppvärmning följt av olika löpskolningsövningar. Men varför gör vi det, vad är löpskolning bra för egentligen?

Löpskolningsövningar har alltid varit en viktig del i våra träningar och är något som vi alltid gör som en del av uppvärmningen i våra löpargrupper.

Vad är löpskolningsövningar?

Löpskolning har sitt ursprung från friidrotten och är olika teknikövningar man gör för att förbättra sin löpteknik. Övningarna innebär att du överdriver löpstegets rörelsemönstret vilket ska gå som ett hjul. Genom att överdriva rörelser är det lättare att sedan få till ett fint löpsteg. Övningarna är också bra för att förbättra koordination, spänst och styrka. Framförallt ger det bra styrketräning för vrister och vader där det är viktigt att vara stark som löpare.

Varför kör vi löpskolningsövningar?

  • De hjälper dig att få till en högre frekvens och ett bättre löpsteg.
  • Du övar upp din koordination och får en bättre kroppskontroll.
  • De stärker upp alla småmuskler som du behöver för att orka springa snabbt och skadefritt, framförallt i vader, höft och vrister.

löpteknik övningar

När gör du löpskolningsövningar?

Löpskolningsövningarna är ett perfekt sätt att lägga in som en del i en uppvärmning inför ett tuffare intervallpass. Övningarna gör att du kommer igång ordentligt då du både får upp pulsen samt förebreder både muskler och nervsystemet för ett tuffare pass. Löpskolningsövningarna kan även läggas in under ett distanspass för att öva upp tekniken. Löpskolningsövningar kan även bli riktigt tufft om man gör dessa under en längre sträcka i en backe och kan på så sätt bli ett riktigt kvalitéspass.

Oftast gör man en övning i ungefär 20 meter med joggvila tillbaka. Varje övning brukar repeteras minst två gånger.

Vill du också förbättra din löpteknik med hjälp av löpskolningsövningar?

I vår Kunskapsbank hittar du som medlem en hel sektion om löpteknik och däribland avsnittet löpteknikövningar där alla löpskolningsövningar finns beskrivna i text och film. Är du inte medlem än men vill komma åt löpskolningsövningarna, klicka här.


Kommentarer avstängda.