Stäng star

Runacademys blogg

Nybörjare? Välkommen att springa med oss!

Publicerad

För oss är det viktigt att alla typer av löpare ska känna sig välkomna att springa med oss oavsett nivå. Framförallt tycker vi det är extra roligt att få nya människor att hitta glädjen i löpningen och få fler att komma igång. Vi vet att det kan vara extra tufft att komma igång med löpningen när man aldrig tidigare har sprungit och det kräver en del tålamod och kämparinsats.

Till våren startar vi nybörjargrupper i löpargrupperna!
För att peppa ännu fler att våga springa med oss så kommer vi i vår att starta upp ett specifikt nybörjarprogram för vårens löpargrupper. Det innebär att du som är helt nybörjare till löpning kommer att få köra andra typer av pass för att komma igång försiktigt i lugn takt. Det blir också mycket fokus på löpstyrka för att stärka upp de muskler som gör att man annars lätt blir skadad när man inte har sprungit tidigare.

Hur kommer detta att gå till?
Nybörjarna kommer att köra helt själva under de 7 första veckorna med målet av att klara av att jogga 5 km. Tanken är här att vi varvar jogg med gång på träningarna för att successivt vänja kroppen vid belastningen att springa. Kör man på för hårt när kroppen inte är van finns det en risk att man blir skadad eller att det blir en sån stor chock för kroppen att man då tröttnar. För varje pass kommer längden på joggen att successivt bli längre. Nybörjarna kommer dessutom att få testa på att springa på olika underlag som på asfalt, i terrängen, i trail och på friidrottsbana samt att ha stor fokus på löpteknik. Det viktiga för gruppen är att inte ta i för hårt utan att långsamt få vänja sig vid att springa så att kroppen hinner vänja sig.

Efter dessa 7 veckor kommer nybörjarna att vara redo för att höja tempot och köra något hårdare pass. De kommer då att få köra tillsammans med de andra i gruppen.


Program för nybörjarna

Pass 1 – Vecka 12

Löpteknik för nybörjare
Det här passet vänder sig till dig som är nybörjare och som vill komma igång med löpningen. Du kommer att få tips på vad du ska tänka på när du är nybörjare samt få lära dig grunderna i löpteknik. I passet kommer vi att varva jogg med gång för att få en mjuk start och för att alla ska hänga med.


Pass 2 – vecka 13

Löpning för nybörjare med introduktion till löpskolning
I det här passet kommer du få lära dig hur löpningen gradvis växlas upp och vi kommer nu att öka längden på joggen som fortfarande varvas med gång. Du kommer även få lära dig grunderna i löpskolning. Vi avslutar passet med styrkeövningar anpassat för löpare.

Pass 3 – vecka 14

Fyraminutaren för nybörjaren
Vi fortsätter att successivt öka längden på joggen och denna gång kommer vi att försöka jogga i fyra minuter följt av gång. Du kommer känna att du orkar mer för varje pass. Vi avslutar passet med styrkeövningar anpassat för nya löpare.

Pass 4 – Vecka 15

Sexminutaren för nybörjaren
I det här passet kommer vi att jogga något längre än tidigare med enbart en kort gåvila. Vi kommer även i passet att jobba med mycket löpteknik, löpskolning och avsluta passet med löpstyrka.

Pass 5 – vecka 16

Backlöpning för nybörjare
I det här passet kommer du lära dig grunderna i löpteknik uppför och utför samt få prova på koordinationslopp i backe. Vi kommer fortfarande att varva jogg med gång under passet.

Pass 6 – vecka 17

Tiominutaren för nybörjaren
I det här passet kommer vi att öka längden och försöka att jogga i 10 minuter utan att stanna. Tempot spelar ingen roll utan fokus kommer vara att enbart ta sig framåt för att vara redo att nästa vecka klara av att jogga i 30 minuter.

Pass 7 – vecka 18 


En kommentar
  1. Hej,

    Jag vill anmäla mig till nybörjargruppen.

    Mvh,
    Anna Magnusson