Friidrottsbanans tartanunderlag är ett s.k. ”aktivt” underlag, vilket innebär att det har en viss svikt. Ju högre fart man har i fotisättningen desto större kraft får du tillbaka från banans underlag. Banlöpning uppmuntrar därför till en bättre löpteknik eftersom ett aktivt steg ger ett kraftigare frånskjut. Detta kan jämföras med t.ex. asfalt som är ett ”dött” underlag, vilket innebär att det inte generar någon kraft framåt oavsett fart. På asfalt är det bara du som måste driva dig framåt när du på en friidrottsbana får en viss hjälp från underlaget.
Tack vare det speciella underlaget är det lätt att dra på för snabbt i början, så tänk därför på att hålla igen lite på de första intervallerna. Tänk även på att kroppen behöver en viss tid för anpassning till banlöpning och att det innebär en större påfrestning för främst hälsenor och vader, så låt kroppen återhämta sig ordentligt efter ett banpass. Du kommer framförallt känna att dina vader är extra stela och trötts efter ditt första banpass.
Fördelarna med att springa på bana är många! Här är några exempel:
- Bana är ett lättlöpt underlag vilket leder till snabbare löpning men med en oförändrad kraftinsats gentemot t.ex. asfaltslöpning
- Det jämna underlaget och exakta distansen gör att tiderna blir mät- och jämförbara
- Banlöpning ger mental styrka eftersom du ska hålla farten på en oval 400meters bana
- Tartanbanorna är inte påverkade av vädret på samma sätt som andra underlag
Bilder från några av onsdagens och torsdagens träningar:
Huddinge!
Östersund!
Södermalm!
Kalmar!
Göteborg!