Stäng star

Runacademys blogg

Visste du att det finns två olika trösklar?

Publicerad

Du kanske har hört talas om tröskelträning och att det är viktigt att göra? Men vad är det egentligen det för något och visste du att det finns två olika trösklar? Här fördjuper vi dig om tröskelträning vilket kan ge dig en extra skjuts i din träning!

Vad innebär tröskelträning?
När man pratar om tröskelträning brukar man framförallt syfta på att man ska springa precis under den gräns där man drar på sig mjölksyra. Springer man över denna gräns kommer det ansamlas mer mjölksyra (Laktat) som gör att du blir trött fortare och inte orkar springa lika länge. Det effektivaste sättet för att förskjuta denna tröskel är att man tränar precis under denna gräns. Genom att förskjuta sin tröskel leder det till att man kan springa med en högre puls och med en högre fart utan att dra på sig mjölksyra. Denna tröskel brukar man fysiologiskt att kalla för anaerob tröskel.

Vad betyder då anaerobt?
Anaerobt är egentligen latin och betyder utan syre. När man lägger sig över sin anaeroba tröskel så tränar man framförallt upp sin anaeroba uthållighet. Du kommer framförallt öva din anaeroba uthållighet när du gör maxlopp och vid hårda intervaller med lång vila. Mjölksyra bildas även när man öppnat för hårt i ett lopp och blir stum eller i spurten av ett långlopp. Det som förbättras vid framförallt anaerob träning är muskelns förmåga att tåla mjölksyra och att buffra pH vilket gör att mjölksyreuthålligheten förbättras.

Vad är aerob uthållighet och aerob tröskel?
Förutom den anaeroba tröskeln så har man även något som kallas för aerob tröskel. Detta brukar man inte prata lika mycket om. Vad är det då det? Först måste vi förstå vad aerob uthållighet är för något.
Aerob är egentligen latin och betyder med syre. Det betyder att kroppen har tillräckligt mycket syre för att förbränna kolhydrater och fett till att bilda energi som gör att vi klarar av att springa. Aerob träning är all träning som sker med tillräckligt mycket syre i kroppen. Det är under den aeroba träningen som hjärtat stärks, antal röda blodkroppar som binder syre blir fler samt att vi får fler kapillärer (små blodkärl i musklerna) och mitokondrier (cellernas energifabriker). Vi använder framförallt aerob uthållighet när vi springer sträckor på över 5 km, distansträning och intervaller med kort vila.

Den aeroba tröskel är den ansträngsgrad där kroppen främst använder fett som bränsle. När du ligger över denna gräns kommer det vara främst kolhydrater som du använder som energi och därför orkar du inte att hålla det tempot like länge. Den aeroba tröskeln ligger oftast i ett tempo som du orkar att hålla i omkring 3h. Genom att träna upp sin aeroba tröskel kommer du att förbättra kroppens förmåga att använda fett som bränsle som gör att du orkar att springa i ett högre tempo samtidigt som du sparar på dina kolhydrater.

Vad är fördelen med att ta reda på sin aeroba och anaeroba tröskel?
Om du vill få en större skjuts i din träning och kanske stått och stampat ett tag så kan det vara lägligt att ta reda på sin aeroba- och anaeroba trösklar. Det kan vara så att du inte riktigt har legat på rätt intensitet som förklarar varför du inte riktigt fått den träningseffekt som du har önskat.

Genom att ta reda på sin anaeroba tröskel kommer du veta exakt vilken puls samt hastighet du ska hålla när du kör ditt tröskelpass. Det kan annars vara svårt att veta om man enbart springer på känsla. Genom att veta var den aeroba tröskeln är så kommer det framförallt hjälpa dig att hålla rätt fart på dina distans och långpass. Det är annars lätt att man springer något för fort på sina pass vilket inte ger riktigt rätt träningseffekt.

Hur får man då reda på sina individuella trösklar?

Vi på Runacademy är väldigt stolta över att vi nu har möjligheten att hjälpa dig att ta fram dina individuella trösklar i vår testklinik på Sjövikskajen 34 genom vårt avancerade tröskeltest. Genom detta test kommer vi även få fram dina personliga pulszoner. Detta tas fram genom att mäta dina värden av vilopuls, aerob samt anaerob tröskel och maxpuls.

Detta får du ut av ett avancerat tröskeltest

1) Genom att veta dina aeroba och anaeroba trösklar blir det lättare att hålla rätt tempo på passen. Det är lätt att annars springa för hårt på t.ex. distans och tröskelpassen.

2) I testet kommer vi även ta reda på dina individuella pulszoner som hjälper dig i din träning.

3) Du kommer lära dig mer av dina styrkor och svagheter

4) Du kommer få en inidviduell träningsanalys där du får en stor insikt på hur din träning bör läggas upp baserat på dina testresultat.

Här kan du läsa mer om vårt avancerade tröskeltest. Boka senast 1 november för 300 kr i rabatt!


Kommentarer avstängda.