Stäng

Runacademys blogg

Löpningens inverkan på livet efter stroken

Publicerad

För fyra år sedan skrev vi om Stefan och hans resa på vår blogg, läs artikeln här. År 2013, när Stefan var 55 år, drabbades han av en stroke och ytterligare en till 2015. Sedan 2017 har Stefan sprungit med Runacademy´s löpargrupper samt varit med på flera av våra löparresor. Stefan är en sann inspiratör och förebild. Inte bara för andra som drabbats av en stroke, utan även för barn och vuxna som vill leva ett aktivt och hälsosamt liv. Stefan har under åren fortsatt utvecklas i löpningen, men även på ett personligt plan.

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Beroende på var i hjärnan, hur stor omfattning stroken berör samt hur snabbt man får hjälp, så är konsekvenserna väldigt individuella. (Källa: 1177)

Att drabbas av en stroke är livsomvälvande på många plan. När proppen har avlägsnat, eller blödningen stoppas, startar rehabilitering för att träna upp de delar som skadats. Stefan vill gärna dela med sig av sin resa i hur han har tagit sig tillbaka. Därför fick vi återigen en pratstund med Stefan, där han i denna artikel delar med sig av sina lärdomar han har gjort genom åren samt vilka positiva fördelar löpning har gett honom.

Hur ser du på livet idag jämfört med innan du drabbades av stroken?

– Jag ser otroligt positivt på livet idag. Innan man blir sjuk är det lätt att man tar sin hälsa för givet. Det är vanligt att man slarvar med motionen och äter dåligt. Innan stroken så rökte jag dessutom, något som jag självklart har slutat med nu. I dag är jag i en mycket bättre fysisk form, mentalt stark och känner mer glädje och tacksamhet för livet, berättar Stefan.

På vilket sätt har löpningen hjälpt dig till en bättre hälsa?

– Efter stroken så hade jag en lång rehabilitering. Med hjälp av en duktig fysioterapeut började jag jogga och till slut kunde jag 2016 vara med i glada Midnattsloppet. Vid den tidpunkten kom jag i kontakt med Runacademy och blev då motiverad till att springa tillsammans med andra, vilket jag började med året efter, säger Stefan.

– Löpning och styrketräning genom Runacademy har hjälpt mig på egen hand att fortsätta bli starkare och förbättra min kondition. Runacademy är en del av min vardag och hjälper mig att få till träningen. Att gå med i löpargrupperna hjälpte mig att fortsätta ha regelbundenhet i träningen. Jag har också fått mycket energi och bra hjälp av de ledare som coachat mig. Alla andra deltagare är också väldigt trevliga och peppande. Det är en härlig gemenskap där vi lyfter varandra. Att springa tillsammans med andra gör även att jag utmanar mig själv och jag har gjort stora förbättringar i löpningen under åren. Nu klarar jag av att springa långa distanser och jag har även blivit snabbare, forsätter Stefan.

Förutom att du är med i löpargrupperna så är du även med i Runacademy träningsutmaningar. Vad är det du tycker är bra med utmaningarna?

– Jag kör alla Runacademy´s träningsutmaningar för att få ett varierat och genomtänkt upplägg i min träning. Det är skönt att bli coachad på alla träningspass och inte behöva fundera själv vad jag ska göra. Med hjälp av styrkepassen i utmaningarna och på onlineträningssidan har jag även fått en förbättrad koordination i kroppen och styrka. I början när jag körde styrkepassen var det väldigt utmanande med vissa rörelser men nu klarar jag av många fler styrkeövningar på ett bättre sätt. Det är roligt att se utvecklingen, säger Stefan stolt.

Hur tränar du idag och vad har du för målsättningar i löpningen?

– Jag tränar ungefär fem dagar i veckan. Jag springer tre pass och kör två styrkepass från Runacademy. Löppassen varierar jag mellan intervaller, distans och långpass. Nu när jag inte springer med löpargrupperna under terminsuppehållet, så fokuserar jag på tröskelintervaller. Oftast blir det fem till tio minuters tröskelintervaller. Tröskelintervallerna är bra för min halvmaraton träning. Jag planerar nämligen att springa Helsingborg halvmaraton i september. Det blir mitt första halvmaraton lopp, berättar han.

I dag lägger du ner mycket tid på din träning. Kan du berätta lite mera om hur din vardag ser ut?

– Då jag känner att fysiskt aktivitet och träning är viktigt både för den fysiska och psykiska hälsan, har jag idag i min dagliga verksamhet fått möjlighet att vara med i Fritidsbanken. Jag är med och deltar i rastaktiviteter på skolor i den kommun jag bor i. Jag är även med på friluftsdagar och hjälper till att skapa aktiviteter på lov för skolbarnen, till exempel bygga hinderbanor i en gymnastiksal. Jag tycker det är väldigt roligt att få uppmuntra och hjälpa barn till att hitta rörelseglädje, hitta på lekar och roliga aktiviteter. Det blir en del löpning med barnen också, stafetter tycker de är extra kul, sprudlar Stefan.

Vad har du för råd till andra som drabbats av en stroke?

– Det är viktigt att man tänker positivt och inte ger upp, fortsätt att kämpa! Se det som en utmaning och sätt upp delmål på vägen. Du kommer få bakslag och det kommer vara kämpigt, men det kommer vara värt det. Fortsätt att öva och ge inte upp. Ta hjälp av andra och hitta träning och rörelse som fungerar. Men sluta inte att utmana dig själv. För mig har det också betytt mycket att ha många som stöttar och hejar på mig, både familj, sjukvårdsteamet och vänner, säger Stefan.

– Kan du börja jogga så är Runacademy perfekt träning, då du får hjälp med både löpningen och styrketräningen, för att fortsätta förbättra kroppens funktion, fortsätter Stefan.

Stort tack för att du ville dela med dig Stefan! Är det något sista du vill avsluta med att säga?

– Jag ser idag att det är många som inte tar hand om sig själva. Jag vill uppmuntra alla till att prioritera sin hälsa, både fysisk och mentalt. Även fast du stöter på motgångar i livet så kan du vända dessa motgångar till något positivt i slutändan. Jag mår idag bra, jag har en fantastisk familj och ett meningsfullt liv. Jag mår bra i kroppen och känner mig stark såväl fysiskt som mentalt, avslutar Stefan.


En kommentar
  1. Imponerande av honom att komma igen efter en stroke. Jag vet lite hur det är! Har också haft en stroke och samtidigt fick jag diabetes 2016. Har sprungit med runacademy sen 2018. 👏👏👏🏃‍♀️🏃