Stäng star

Runacademys blogg

Nu laddas det för Stockholm maraton!

Publicerad

Imorgon är det äntligen dags för Stockholm maraton där vi har flera Runacademy löpare på startlinjen. Vi kommer dessutom att ha en hejaklack som hejar fram alla er löpare på Södermalm vid korsningen mellan Lundagatan/Ansgariegatan. Spring gärna med Runacademy tröja så hejar vi extra mycket på dig!

Johanna och Malin krigar om SM-medaljerna!

Det kommer bli extra spännande i dameliten då vi även har två starka Runacademy löpare i form av Malin Starfelt och Johanna Bäcklund som kommer att fightas högst upp i toppen. Båda två har kapacitet att kriga om SM-medaljerna.

Malin Starfelt bor numera i Östersund och gjorde en riktigt stark säsongsöppning där hon tidigare i våras sprang in på 2,36 och en meriterande andraplats i Manchester maraton. Johanna Bäcklund som jobbar på huvudkontoret har tidigare ett personbästa på 2,35 och gjorde ett starkt lopp i höstas på 2,39.

Tips inför loppet!

Se till att du är ute i god tid innan start
I samband med ett större lopp är det oftast mycket folk och bra att man är på plats minst en timme innan för att hinna gå på toa och känna att man inte hinner bli stressad.  Kan du hämta ut nummerlapparna dagarna innan så kan det vara en stor fördel.

Kläder och skor 
Se till att springa med skor och kläder du är van vid. Fall inte för lockelsen att köpa nya plagg eller skor på mässan inför loppet. Risken är då stor att du får skavsår som kan förstöra din löpupplevelse. Om du tenderar att få skavsår kan det vara bra att smörja in exempelvis armhålor och insida av lår med vaselin för att minska risken för skav. Ett tips om du är man är också att tejpa bröstvårtor för att minska risken för skav på grund av den ökade friktionen under ett maraton. Kompressions strumpor kan vara bra att ha på sig för att minska risken för kramp och trötta vader. Se till att du testar dem innan du springer med dem.

Ta det lugnt i början.
Det är lätt att bli övertaggad, men att gå ut de första kilometerna 10-15 sekunder för snabbt kan vara förödande för ditt lopp. Ha därför is i magen och tänk på att det SKA kännas lätt i början. Hitta ett flyt och ett lätt och behagligt tempo. Den första milen och även vid halvmaraton bör det kännas lätt. Loppet börjar egentligen först vid 30 km och då gäller det att ha krafter kvar!

Fyll på med energi 
Du kommer att tjäna på att dricka på alla vätskekontroller och missa inte den allra första. Under loppet är det även viktigt att få i dig extra kolhydrater då det ger dig energi under loppet. Det är därför bra att dricka sportdryck. Sportdryck innehåller snabba kolhydrater som går direkt in i musklerna för att ge energi. Sportdrycken innehåller dessutom viktiga salter som gör att du håller en bättre vätskebalans än om du bara skulle dricka vatten. Drick därför helst sportdryck på alla vätskekontroller. Se till att du även inte stressar på kontrollerna utan du tjänar på att stanna till och dricka än att du får allt över dig.
Förutom sportdryck kan det vara bra att ta geler under loppet som innehåller snabba kolhydrater i en högre koncentration än sportdryck. Här kan det vara bra med 4-5 fels som du tar vid t.ex. 10 km, 17 km, 25 km, 33 km och 38 km.

Svackor under ett lopp
Det kommer gå över. Det kan svänga på bara några hundra meter. Håll ut och var trygg i att du alltid orkar lite till.

Dela upp loppet i mindre bitar
Att tänka att man ska springa drygt 4 mil kan kännas övermäktigt, framförallt när man börjar bli trött. Tänk istället 5 km i taget eller att du ska ta dig till nästa vätskestation. Då blir det ofta mer hanterbart.

Ha roligt!
När du står på startlinjen, påminn dig själv om att du gör det här för att det är roligt och för att du vill det. Det är lätt att sätta en enorm press på sig själv och bara tänka tider. Ta ett djupt andetag och lägg undan alla krav på dig själv och bara ta in atmosfären! Det viktigaste är inte hur fort du springer i mål utan upplevelsen du får av hela loppet.

Nedan ger Malin Starfelt dig några ytterligare tips inför loppet


Kommentarer avstängda.