Stäng star

Runacademys blogg

Träna för att minska stressen

Publicerad

Nu inför jul och en eventuell julledighet är det många som upplever en hel del stress. När vi är i en stressad period är det lätt att hoppa över träningen, men det finns många fördelar med att ändå försöka hålla igång då det gör att vi mår bättre och kan hantera stressen bättre. Här förklarar vi varför du ska träna!

God kondition ger ökad motståndskraft till stress

En god kondition hjälper dig att dämpa stressreaktionerna i kroppen. Detta genom att reglera blodtrycksstegring, minska mängden hjärtrusningar och minskad utsöndring av stresshormoner. Forskning visar att individer som tränar regelbundet upplever generellt mindre stress än otränade individer och utvecklar också ohälsa i mindre utsträckning trots hög stressexponering.

Bättre sömn

Att sova ordentligt och ha en bra kvalitet på sömnen är bland det viktigaste för att vi ska kunna återhämta oss efter en hektisk dag. Att träna hjälper till att få en bättre sömnkvalitet och när man är fysisk aktiv känner man en större trötthetskänsla på kvällen, vilket gör att det är lättare att somna samt gör att man blir mer benägen att lägga sig i tid.

Minskar trötthet och energilöshet

Stress i kombination med minskad fysiska aktivitet kan leda till en ökad trötthet och att man får mindre energi under dagen. Fysisk aktivitet hjälper till att minska tröttheten och ökar på sätt energin.

Bättre kognitiv funktion

När vi har mycket att göra så underlättar det om vi kan vara effektiva och ha en bra koncentration. Regelbunden fysisk aktivitet leder till bättre problemlösningsförmåga och förbättrat minne. Detta beror på att träning leder till ökat blodflöde till hjärnan som gör att nya hjärnceller skapas och nervkopplingar förstärks. Allt detta gör att hjärnas olika delar blir bättre på att kommunicera med varandra.

 

FYSS 2027 : Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling (bok) Kapitel om Stress och Fysisk aktivitet.

Åberg, M. A. I. et al. Cardiovascular fitness is associated with cognition in young adulthood. Proc. Natl. Acad. Sci. U. S. A. 106, 20906–20911 (2009).3. Kramer, A. F. et al. Ageing, fitness and neurocognitive function. Nature 400, 418–419 (1999).

Erickson, K. I. et al. Exercise training increases size of hippocampus and improves memory. Proc. Natl. Acad. Sci. U. S. A. 108, 3017–22 (2011).


Kommentarer avstängda.