Stäng star

Runacademys blogg

Hur ska man hitta lusten att träna?

Publicerad

Vi alla har känt det minst någon gång i livet; olusten till att träna. Soffan känns mer lockande med något gott att äta framför tven. Kanske känner du dig trött efter en lång dag ett träningspass kan då känns långt borta. Men vad händer om dessa ”ursäkter” mer eller mindre bli en vana. Plötsligt har flera veckor gått och träningen är inte längre en del av det vardagliga livet. Plötsligt känns det inte nödvändigt att träna längre, det är bara jobbigt och svettigt.

trött tjej efter löptur

En stor del av den svenska befolkningen når inte upp till de allmänna rekommendationerna av fysiks aktivitet. De rådande rekommendationerna från folkhälsomyndigheten är att vuxna bör varje vecka vara fysiskt aktiva på måttlig intensitet i minst 150–300 minuter eller minst 75–150 minuter av fysisk aktivitet på hög intensitet samt göra muskelstärkande träning minst två gånger i veckan. För många kan dessa siffror kännas ogripbara, varför är detta viktigt för mig? Men dessa siffror kan kännas mer relevanta om vi ser i det stora perspektivet.

Det är allt fler och fler som lider av psykisk ohälsa, sömnsvårigheter eller har följdsjukdomar av olika hjärt- och kärlsjukdomar så som högt blodtryck eller diabetes, detta på grund av våra levnadsvanor. Detta kan drabba alla! Även fast du kanske inte är i den situationen nu så kanske du kan känna igen dig i en orklöshet, svårt att fokusera och bristande motivation till att göra saker. Många problem som människor upplever skulle kunna lösas med hjälp av att komma igång med träningen. Men hur hittar man lusten till att träna?

två tjejer pratar

Hitta motivationen

Vad som styr vad vi gör handlar mycket om vår motivation till aktiviteten. Motivation är ett annat ord för den drivkraft vi känner. Därför är det där vi ska börja, hur ska vi motivera oss själva? Det positiva är att motivationen är alltid i ständig förändring och påverkbar. Det finns två typer av motivation, yttre och inre motivation. Den yttre motivationen påverkas av yttre faktorer. I träning kan det handla om att vi får beröm eller bekräftelse ifrån andra, belönar oss själva efter vi tränat eller att vi drivs att se resultat på vägen, kanske att vi går ner i vikt om det är det som är målet eller att vi kan springa snabbare.

Den inre motivationen handlar i stället mer om en känsla och är mer svår att sätta fingret på. Det är att du känner glädje och tillfredsställelse inom dig när du tränar och upplever flow. Resultaten är inte längre det viktigaste utan du tränar för att det får dig att må bra oavsett vad du presterar.

Sätt upp ett personligt mål

För många som börjar träna är det först den yttre motivationen som styr drivkraften och den som är lättast att påverka i början. För att öka den yttre motivationen kan du ta hjälp av en coach som ser dig, hjälper dig hur du ska träna och ger dig beröm när du gör det. Du kan också berätta för vänner att du skulle vilja börja träna och att du behöver dem som pepp eller kanske till och med sällskap på passen.

Ett annat sätt att komma igång är att bestämma dig för att träna 2 gånger i veckan i en månad och sen när du har klarat det köpa något till dig själv som du länge önskat dig. Ett annat sätt att öka motivationen är att sätta upp ett mål med din träning. Målet kan också vara att man vill gå ner i vikt. Springa en viss sträcka utan att stanna eller kanske att man har en runda som man vill kunna springa snabbare på. När man har hittat sitt mål är det bra om man sätter upp en tidsplan när man ska uppnå det för att ha något att hela tiden sträva mot.

Din inre motivation kommer av sig själv

Lyckas du hålla i träningen under en längre period kommer den inre motivationen komma oftast succesivt på naturlig väg. Du kommer känna hur skönt det känns efteråt, du upplever ett flyt på passen, kroppen blir starkare, du sover bättre och orkar mer. Plötsligt börjar du längta efter att träna. Den inre motivationen är som en inre drivkraft som blir svår att sätta fingret på. Den bara finns där! Därför är det svårare att öka den inre motivationen.

Ett sätt är att punkta upp för sig själv vilka fördelar träningen skulle ge dig och varför det är viktigt just för dig att träna. Ett annat sätt att få den inre motivation att öka är att det är viktigt att få positiva upplevelser av träningen och hitta något som känns lustfyllt att göra. Alla behöver inte gå på gym, det kan handla om att hitta en sport man gillar, börja springa eller gå på dans.

Planera din träning

Det är därför viktigt att du som ny för träningen börjar jobba med motivationen för det hjälper dig att få till träningen. Sedan gäller det att du har en plan för hur du ska genomföra din träning. Det är viktigt att inte gå ut för hårt och lägga träningen på en rimlig nivå. Vill du komma igång med löpningen börja varva jogging med gång, första passet räcker det med att du är ute 15-20 minuter.

Vill du köra styrketräning, börja med kroppen som belastning. Träna hellre ofta och korta pass på 10-15 minuter i början än att köra långa pass på en timme. Kroppen mår bra av rörelse och med kortare pass kommer du känna att du orkar och är inte helt slut efteråt.

All träning är bra träning och jämför dig inte med andra. Utgå från dig själv och gör din resa. Att kopiera hur andra gör är sällan lyckosamt, vi är alla olika. Är du osäker hur du ska gå tillväga våga då ta hjälp. Och kom ihåg, det är aldrig försent att börja träna, börja redan idag!

Glada tjejer efter träning


En kommentar
  1. Många fina tips och tankar i ämnet👌
    Man vill liksom helst ge alla människor en inblick och möjlighet till rörelse/träning🙏🏻