Mars 13, 2019
Petra Kindlund

Tänk nu är det bara 5 dagar tills vårens löpargrupper startar på allvar. Som vi längtar!

I veckan har vi kört provträningar på flera orter i Sverige och det har varit full fart på träningarna med många positiva deltagare.

Men för er som inte har kunnat komma på våra prova-på-pass så tänkte vi här förklara hur ett pass ungefär kan se ut. Alla våra pass brukar dock skilja sig väldigt mycket åt då hela syftet är att man ska få testa på olika löpträningsformer men vi kan ändå förklara ett pass i stora drag.

Ett träningspass tar omkring 60-75 minuter. Däremot springer vi inte under hela denna tid utan ett pass delas snarare in i sju delar.

1) Uppvärmningsjogg

Vi startar alla pass med en lugn uppvärmning. Det innebär en lätt jogg på ungefär 7 minuter och för er som är nybörjare så växlar vi mellan jogg och gång. Syftet är att enbart få upp värmen och för det spelar inte tempot någon större roll, viktigare att alla kan hänga med.

2) Dynamisk stretching

Vi fortsätter uppvärmningen med övningar som mjukar upp kroppen och förbereder dig för ett tuffare pass.

3) Löpteknikövningar

I de flesta pass är det stor fokus på löpteknik där vi kör olika löpskolningsövningar. I början av kursen är det lättare övningar och sedan blir de svårare och mer utmanande under terminens gång. Du kommer under våren få lära dig många nya övningar som kommer ge dig ett mer effektivt löpsteg.

4) Koordinationslopp

För att få upp lite puls och öva ytterligare på tekniken avslutar vi uppvärmningen med koordinationslopp. Det innebär att du ska springa ca 60 meter med avslappnad och fin löpteknik.

5) Kvalitédel

När vi är färdiga med uppvärmningen går vi in i den tuffaste delen av passet. Det kommer vara olika typer av intervaller under hela terminen. I början är passen något lättare för att sedan gradvis blir tuffare och tuffare under terminens gång. Vi vänder oftast efter halva intervallen så att alla återsamlas i vilan och ingen blir lämnad.

6) Nedjogg

Efter den tuffa kvalitédelen är det viktigt att varva ner och låta kroppen återhämta sig. Det innebär väldigt långsam jogg tillbaka till samlingsplatsen.

7) Stretching

Innan ni helt blir färdiga så avslutar vi passet genom att stretcha de muskler som använts under passet.

Nu kommer ni vara supernöjda och glada efter genomfört pass!

Här nedan är bilder från veckans provträningar där många fick testa på att springa intervaller för allra första gången.

 

Kiruna

Halmstad

Linköping

Umeå

Luleå

Tyresö

 

Malmö

Öland

Eskilstuna

Sandviken

Södertälje

Gävle

 

Vill du också springa med oss i vår? Välj din ort för mer info och anmälan!

Comments are closed.

Bloggarkiv:
Fler inlägg från bloggen: