Stäng

Runacademys blogg

Vår grupp i Lund – Från att ha varit minst till att bli en av de största grupperna!

Publicerad

Lunds Löpargrupp startades för första gången våren 2016 och det var då 21 personer anmälda till den första terminen. Det var då en av våra minsta orter. Men efter det har gruppen i Lund stadigt växt för varje termin och nu i våras var det hela 158 anmälda – det gör Lund till vår andra största grupp. Det är bara vår grupp från vårt huvudkontor i Stockholm som är större.

Vad är då förklaringen till denna succé och hur har intresset kunnat växa så mycket genom åren? Vi har tagit reda på detta genom att intervjua vår eldsjäl till platschef Mats Bergenhorm.

 

Så Mats, vad tror du är förklaringen till varför Lund har växt så mycket för varje termin?

För oss i Lund handlar löpningen om att ha kul tillsammans. Löparglädje och gemenskap är nyckelord för oss. Onsdagen är veckans löpmässiga höjdpunkt för oss ledare och vi vill att deltagarna skall känna likadant.

Vi vill få våra deltagare att känna att löpningen är något roligt som blir ännu roligare tillsammans med andra, och vi vill skapa en gemenskap både mellan ledare och deltagare och mellan deltagarna sinsemellan som motiverar, peppar och sprider glädje. Vi vill skapa en tillåtande atmosfär där alla känner sig tillräckliga oavsett på vilken nivå de befinner sig som löpare.

Även om vi är en stor grupp försöker vi ledare lära känna de enskilda deltagarna och deras mål med löpningen. Genom att fråga och lyssna känner sig deltagarna sedda och uppmärksammade. Vi är ett gäng ledare med olika bakgrunder som löpare och med olika personligheter som coacher. Men vi förenas i ett engagemang för att få alla deltagare att utvecklas som löpare, något som många känner att de gör hos oss.

Utveckling kan handla om att kapa minuter på sin miltid, men också om att börja se löpningen som något roligt i stället för jobbigt. Oavsett vilket mål man har så vill vi hjälpa våra deltagare med detta. När deltagarna har roligt och känner att det händer något positivt med deras löpning förmedlar de ofta det till vänner, familj och bekanta som därmed blir nyfikna på vad Runacademy kan erbjuda dem och det gör att många blir nyfikna på oss.

Vi ledare är också väldigt aktiva på sociala medier och använder dessa som en del av marknadsföringen av löpargruppen. Vi når ut till ett stort antal människor med bilder, inlägg etc. där Runacademy och löpningen framställs som något som är fyllt med glädje och gemenskap. Det lockar också nya deltagare!

 

 

Vad tycker du själv är det bästa med att leda och coacha andra?

Det bästa med att vara ledare i Runacademy är att man får träffa en massa nya människor som alla brinner för eller är nyfikna på löpningen. Det är väldigt roligt att se hur deltagarna utvecklas, att det upplägg som Runacademy erbjuder ger resultat och att det jobb som man gör som coach verkligen gör skillnad.

Vi har hittat en fin gemenskap oss ledare emellan och vi träffas och tränar tillsammans även utanför den verksamhet som är knuten till Runacademy. Att coacha andra gör också att man utvecklas själv som löpare och man samlar på sig på sig både teoretiska kunskaper och praktiska erfarenheter som gör en själv till en bättre löpare.

 

Till hösten har vi löpargrupper på över 60 orter och det kommer även vara en del nya ledare. Har du några tips till våra andra ledare?

Jag tror det är viktigt att försöka se alla deltagare och vara lyhörd inför deras olika behov och målsättningar. Prata med deltagarna, ställ frågor, visa att ni är intresserade av vad de har för mål med sin löpning. Försök att lära er deltagarnas namn. Det är stor skillnad på att höra ”bra jobbat!” och ”bra jobbat, Petra!”. Tänk på att olika individer behöver individuell feedback på olika sätt. Vissa behöver lotsas fram försiktigt, andra kan man driva på lite tuffare. För oss är det en självklarhet att vara pålästa och välförberedda. Vi är också noga med att motivera allt vi gör.

Alla övningar och alla pass har ett syfte och det är viktigt att förmedla detta syfte på ett tydligt och pedagogisk sätt. Ingen deltagare skall undra ”varför gör vi det här?”. Försök att bygga en gemenskap!

Vi uppmanar deltagarna att använda Facebook-gruppen som ett levande forum, där de kan berätta om lopp de har sprungit, om fina löppass som de har genomfört och söka löpsällskap på långpass med mera. Många deltagare är lite blyga när det gäller att prata om sin löpning. Facebook-gruppen är ett bra verktyg för att ändra på det! Skall vi ledare själva springa ett lopp så uppmanar vi deltagarna att hänga på, kanske åka dit tillsammans och ses innan och efter loppet för pepp och löparsnack i största allmänhet.

Vi i Lund känner att vi under några år har skapat en fin gemenskap som gör att deltagarna stannar kvar hos oss från termin till termin och som också lockar nya deltagare.

 

Vad säger du till deltagare som är osäkra att vara med och springa med oss?

Jag säger att Runacademy är till för alla, även dem som aldrig har sprungit tidigare. Alla kommer att träffa löpare som befinner sig på ungefär samma nivå som en själv och tillsammans hjälpas åt att ge det lilla extra.

Att träna i grupp gör det också lättare att genomföra de lite tuffare passen. Vi har många löpare som nästan aldrig har sprungit tidigare och som kanske har varit osäkra på om löpningen överhuvud taget är något för dem, som inte bara har kommit att inse att de faktiskt kan springa utan också har börjat att tycka att löpningen är något roligt.

Stort tack till dig Mats för dina fina svar och alla bra tips. Tack också till alla er ledare i Lund för ett riktigt bra jobb!

 

Höstens löpargrupper kommer att starta i mitten av september och vi har då löpargrupper på hela 60 orter.

Här hittar ni mer info om höstens löpargrupper och nedan hittar du höstens alla orter.


Kommentarer avstängda.